Verhalen

Wed 22-Sep-21 - 06:36:57

<=== Naar de Inhoudsopgave

Wapens maken om mee te trainen.

Datum: Wed 27 February 2002
Door: Henry Haggard
Dit Verhaal gaat over: Overleven

Low-Budget wapens maken en wapen veiligheid.

Wapens kopen of laten maken.

Er zijn een aantal adressen waar je latex wapens kan bestellen of kan laten maken. Hoewel de meeste adressen in het buitenland zitten (Duitsland, Engeland, Verenigde Staten) kent Nederland ook enkele winkels voor wapens. Deze komen meestal ook naar een groot evenement.

Een prijs indicatie is dat een gemiddeld latex dolk of mes rond de 35.00 kost. Een eenvoudig één-handig zwaard kost (media 2005) minimaal rond de 50.00, maar dit kan net zo duur worden als je er maar voor uit wilt geven. Schrik niet wanneer een heel mooi versierd en gedetailleerd wapen meer dan 350,00 kost.

Maar om te leren om te gaan met een latex-wapen is een eenvoudig wapen al voldoende.

Een enkeling binnen Matalics had zich ook bezig gehouden met het zelf maken van een latex wapen. Ook hun hulp zou je kunnen inroepen wanneer je een wapen wilt laten maken.

Zelf een zwaard maken, low-budget.

Als je voor het eerst begint kan je natuurlijk met een heel duur wapen rond lopen, maar wanneer iemand je wilt uitdagen bedenk je je wel wanneer je met dat wapen een gevecht aan gaat. Tenslotte kan je wapen sneuvelen en dat is weer zonde van het geld. Ook is het geen goed idee om met een gekochte latex wapen je vecht-vaardigheid te leren of te oefenen.

Speciaal voor de beginnende LRP-ers, voor de oefeningen en voor de ervaren LRP-ers die al vaker een wapen hebben zien sneuvelen door onkundig gebruik van tegenstanders, kan je zelf een Low-Budget wapen maken. En hoewel het duidelijk te zien is dat dit soort wapens weinig gekost hebben, zijn ze veilig genoeg voor een groot evenement (elk wapen wordt op de eerste dag namelijk gekeurd). Ze zijn zelfs goed genoeg voor een eindslag (meestal op de laatste dag), waar de wapenkeuring een stuk strenger is.

Als basis wordt hier uitgelegd hoe je zelf een Low-Budget zwaard kan maken (kosten ongeveer 8,00 per stuk). Daarop zijn later genoeg variaties te maken voor een Mace of een Bijl.

Nodig:

 • 1 meter Elektra-pijp (geel) 5/8
 • 1 meter hoeklat 11mm*11mm
 • 2 meter grijze isolatie-buis 15mm
 • Lijm, merk Bison Tix (met spatel) (!! Neem géén Bison Kit, dat druipt te veel)
 • ongeveer 7 meter grijs klussentape (textielband) 50mm breed
 • diverse rolletjes gekleurd isolatie tape (grote rolletjes)

Gereedschap:

 • Juniorzaag
 • Schuurpapier
 • Hamer
 • Scherp hobbymes
 • Schaar
 • Spatel (voor de Bison Tix)

Low-Budget zwaard, de onderdelen.
Figuur 4A..4D: Het samenstellen van het zwaard.

Als je zelf wapens gaat maken, kan je ervoor zorgen dat je een persoonlijk kenmerk in de vorm maakt of snijdt.

Figuur 4A geeft een overzicht van de lengtes. Figuur 4B geeft aan hoe de diverse zwaard onderdelen zitten. Hieronder wordt in een aantal stappen uitgelegd hoe je je eigen zwaarden kan maken. Elke stap vertegenwoordigd een periode tussen de droog-tijden van de lijm (dat drogen duurt een uur).

Stap 1: Het handvat.

Meet de elektra-pijp af op 95cm (dit is de maximale lengte van een zwaard, minus twee keer 5cm) en zaag het daar door.

Neem de hoeklat en schuur er de scherpe zijkanten vanaf, zodanig dat het nog net niet in de elektra-pijp past. Sla (met een hamer) de hoeklat helemaal in de elektra-pijp. Sla op de hoeklat, niet op de pijp. De hoeklat zal gaan splijten aan de sla-kant, dit is toegestaan. Zaag het uitstekende deel van de hoeklat nu af, zodat het dezelfde lengte heeft als de elektra-pijp. Nu heb je iets dat lijkt op figuur 4C.

Teken op de buis 15cm vanaf een zijkant af en smeer de afgetekende kant in met lijm. Hier komt het handvat. Pak een stuk isolatie-buis en snij hier 20cm vanaf. Schuif het stukje isolatie-buis nu om het ingesmeerde deel van de elektra-pijp. Er moet nog 5cm over blijven waar de islatie-buis niet vastgelijmd wordt. Laat de lijm drogen.

Stap 2: Het kruisstuk en blad.

Snij van het eerste stuk nog ongeveer 18cm af, dit wordt het kruisstuk. Snij van het tweede stuk isolatie-tape 85cm af. Dit wordt het (ronde) blad. Je kan kiezen voor een dubbel-kruisstuk (het zwaard ziet er dan een stuk stoerder uit), ook deze kan je van het eerste stuk isolatie-buis snijden.

Maak in het kruisstuk in het midden een gat, zoals figuur 4D aangeeft. Hier moet de elektra-pijp enigzins klemmend doorheen kunnen. Heb je een dubbel-kruisstuk, maak dan ook hier een gat in het midden in.

Breng lijm aan op de elektra-pijp, tegen handvat aan. Smeer ook wat lijm onderaan het handvat. Schuif nu het kruisstuk (of al de afzonderlijke kruisstukken) over de pijn.

Breng nu ruim lijm aan op de rest van de elektra-pijp. Smeer een dubbele hoeveelheid op het uiteinde. Schuif daar het lange stuk (van 85cm) isolatie-buis overheen. Maak tijdens dit schuiven een draaiende en heen-en-weer schuivende beweging, zodat alles ook meteen goed ingelijmd wordt. Schuif de isolatie-buis strak tegen het kruisstuk aan, zodat het kruisstuk zelfs een stukje ingedeukt wordt.

Breng nu over het blad, kruisstuk en handvat an twee kanten een strookje textielband, zodat het blad niet gaat schuiven tijdens het drogen.

Laat weer alle lijm drogen.

Stap 3: Afwerken van de uiteindes.

Als het goed is kan het blad niet meer draaien om de elektra-pijp.

Meet nu de totale lengte van het zwaard (104.7cm) af op het blad en snij daar het isolatie-buis door.

Knip (of snij) nu van de overgebleven stukjes isolatie-buis stroken. Smeer lijm in de opengebleven stukken isolatie-buis en stop daar de gesneden stukken in. Ze mogen er nog uitsteken. Plak ook hier een stukje textielband overheen, zodat de stroken niet uit de isolatie-buis glijden. Doe dit met alle uiteindes, dus ook aan het blad en ook aan het kruisstuk (alle delen).

Indien je wilt, kan je nu ook je zwaard versieren door stukjes (doorgesneden) isolatie-buis er op te lijmen. Maak de versiering niet te ingewikkeld, anders is het straks moeilijk in te tapen.

Laat weer de lijm drogen.

Stap 4: Het in-tapen.

Snij nu de uitstekende stroken af, inclusief de stukken textielband die de ingestoken uiteindes op zijn plaats moeten houden.

Nu kan je het hele zwaard intapen, te beginnen met de grijze textielband. Knip eerst korte stroken textielband af, ongeveer 20cm lang en 25mm breed. Plak nu over elk uiteinde (blad, handvat, kruisstuk) 4 stukken tape, zoals figuur 4E aangeeft. Sla de overgebleven stukken om aan de zijkant van de isolatie-buis.

Knip vervolgens lange stroken textielband af met een lengte van het blad en plak elke strook het meteen op het blad. Figuur 4F laat de plakvolgorde zien. Doe hetzelfde met het handvat en het kruisstuk.

Wikkel aan het eind van het blad en op het blad tegen het handvat nog enkele slagen textielband. Dit bedekt de lelijke afwerking van de lange stroken en het verstevigt de uiteindes.

Als laatste plak je met de gekleurde isolatie-tape het handvat en kruisstuk. Eerst weer over de uiteindes (volgens figuur 4E), daarna wikkel je de tape om de onderdelen.

Low-Budget zwaard, intapen.
Figuur 4E..4F: Intapen van het zwaard.

Stap 5: Oefenen maar.

Nu is je zwaard klaar om mee te oefenen of om mee te spelen op een evenement. De houten lat voorkomt doorzwiepen van het zwaard.

Dit zwaard kan tegen een stootje, maar is zeer niet onverwoestbaar.

De eisen aan wapens en schilden.

Elk wapen en schild wordt voor elk evenement gecontroleerd op deugelijkheid en (wat het belangrijkste is) op veiligheid. Een wapen en ook een schild dient tenminste aan de volgende algemene eisen te voldoen:

 • Let op de lengte van de wapens. Ga ook geen wapens afzagen omdat deze net iets te lang zijn, hiermee komt de veiligheid in gedrang.
 • De kern mag nergens uit het wapen steken, er moet dus genoeg schuim aan de uiteindes van de kern zitten. Let bij een wapen op waar de kern eindigt. Houdt de uiteinde tussen duim en wijsvinger om dit te controleren. Buig nooit het uiteinde om, omdat het uiteinde dan ook kan beschadigen.
 • De schuim moet overal aan de kern vastzitten. Het mag absoluut niet kunnen verdraaien om de kern.
 • Het schuim (en de tape) moet ook zacht en dik genoeg zijn. Er moet minstens 1cm schuim op het sla-deel van de kern zitten. Op de overige delen moet minstens cm schuim zitten. Let er ook op dat het schuim niet korrelig aanvoelt.
 • Een staf moet van dikker schuim voorzien zijn (minstens 2cm).
 • De punt van een speer of een hellebaard dient helemaal van schuim te zijn, maar het echte steekwerk moet met zulke wapens vermeden worden. Je tegenstander mag tenslotte geen onveilig gevoel krijgen tegenover jouw speer.
 • Op zwaardere wapens (maces en knuppels) moet het schuim zachter en dikker (minstens 1cm) zijn dan op zwaarden. Let er op dat ook hier het schuim voldoende over het uiteinde van de kern zit. Hou ook in gedachte de verhouding tussen het schuim en de hardheid. Hoe zwaarder het wapen, hoe zachter het schuim moet zijn.
 • Een wapen mag nooit zwiepen, omdat hiermee een slag harder aankomt door het zweep-effect. Dit geldt in het bijzonder voor speren en staffen.
 • Een wapen mag ook geen oncontroleerbare bewegingen maken (zoals bij een dorsvlegel). Zulke wapens zijn niet terug te trekken tijdens een slag. Een wapen moet dus uit 1 massief stuk bestaan, er mag zelfs geen touw of latex-ketting tussen zitten. Een goedendag is om deze reden een verboden wapen.
 • Schilden mogen geen scherpe randen hebben. Ook moeten alle randen van schuim worden voorzien. De voorzijde mag geen harde uitstekende punten hebben (waarop een wapen kan beschadigen of een lichaamsdeel gewond kan raken).
 • Bogen zijn een afzonderlijke categorie wapens. Zo mogen bogen voor beginnende boogschutters niet meer trekkracht hebben dan 5kg. Voor gevorderde boogschutters is dt maximum 10kg of 12.5kg. Vergelijk dit met het pasje dat de boogschutter ten alle tijden bij zich moet hebben. Kontroleer deze trek-kracht met behulp van een veerunster.
 • Van de kruisbogen zijn alleen de vooraf gegeven types toegestaan.
 • Compoundbogen zijn altijd verboden, omdat zij een pijl veel meer energie geven dan een gewone boog doet met dezelfde kracht.
 • Bij pijlen mag de steel nergens op scheuren staan. Test dit door een pijl aan beiden uiteinde tussen duim en wijsvinger te nemen. Buig de pijl dan lichtjes en draai hem tussen duim en wijsvinger. Nergens mag de steel uitstekende haartjes vertonen.
 • Een pijl moet al zijn vleugeltjes hebben.
 • Een pijl moet aan de voorkant een grote dot schuim hebben, die nooit door latex bedekt mag zijn. De dot schuim moet groot genoeg zijn (5cm) om niet in een oogkas teregcht te kunnen komen. Wel toegestaan is om een merkteken (van viltstift) op de voorkant te zetten, om de eigen pijlen te herkennen.
 • Let bij gerepareerde wapens (meestal met gaffel-tape of textielband), erop dat de reparaties ook voldoen aan bovenstaande eisen. Ook indien de reparatie met lijm gebeurd is, mag de lijm geen harde punten vormen.
 • Werpwapens (messen, schijven en stenen) mogen absoluut geen kern hebben. Zodra er een kern in zit wordt het afgekeurd als werpwapen (maar mag nog wel als gewoon wapen worden gebruikt).
 • Een werpwapen mag helemaal geen harde punten hebben. Ook moet de lucht uit het werpwapen kunnen ontsnappen.

 • Het aller belangrijkste op de veiligheid is de gebruiker. Zelfs met een zo veilig mogelijk wapen kan een gebruiker heel onveilig mee omgaan en er andere spelers mee pijn doen.

<=== Naar de Inhoudsopgave