Verhalen

Wed 22-Sep-21 - 07:59:37

<=== Naar de Inhoudsopgave

Strepertje.

Datum: Mon 01 August 2005
Door: Henry Haggard
Dit Verhaal gaat over: Dwergen

Rocky sloeg nog eens met zijn houweel in de rotswand, terwijl hij het begin van deze opdracht overdacht. De koning had terloops geroepen dat er altijd wel meer goud kon komen, maar dat glinsterende edelstenen beter waren. Nu zei de koning wel vaker zomaar wat. Maar uit ervaring wist Rocky wel dat het meeste wat de koning zei, niet de moeite waard was om op in te gaan.

Echter de koning had nu een nieuwe adviseur erbij. En dit was een strebertje ... hoewel strepertje een betere bijnaam voor hem was. Het beleid van de koning was er wel één die veel vrijheid toestond. Maar die van dit strepertje was minder prettig. Of je werkte mee, of, als je dit niet deed, je werd weggestreept. En hoe meer dwergen er weggestreept werden, hoe minder dwergen er overbleven die meer werk moesten doen. En dit laatste was niet iets waar Rocky op stond te wachten. En dus hakte Rocky nog maar een keer in de rotswand ... en nog een keer ... en nog een keer ...

Totdat ... deze klap klonk wel heel erg anders. Een gelige glimmende ader kwam bloot te liggen. Rocky wist aan de kleur dat dit goud moest wezen. Maar strepertje had gezegd dat goud niet goed genoeg was. Rocky sloeg nog een paar keer in de rotswand naast de goud-ader, totdat deze neerviel. En daar achter ... 1 grote glinster-partij. Opgewonden riep Rocky de ploeg-chef. Daarna ging het snel. Rocky werd uitgenodigd om voor de koning te verschijnen.

De koning vertelde Rocky dat hij een wens mocht doen als beloning. Rocky antwoordde: "Dan wens ik dat strepertje vertrekt."

Koning: "Strepertje? Wie is dat."

Rocky: "Dat is uw nieuwe adviseur. Sinds zijn komst zijn er steeds meer dwergen vertrokken, zodat wij steeds meer werk moeten doen. Een goede goud-ader is niet meer goed genoeg, hij wil alleen maar dat wij edelstenen delven, terwijl hele partijen goud zomaar blijven liggen. En waarom? Alleen maar omdat hij probeert om zich omhoog te werken."

Nadat Rocky dit zei, begon hij te blozen en naar de grond te kijken. Maar de koning zei hem: "Ik begrijp dat er nogal wat kritiek is op zijn functioneren. Maar je wens zal vervuld worden. Sterker nog, hij zal in de nieuwe mijn al het werk moeten doen, wat jullie nogmaliter in 1 week kunnen doen."

Met een knip-oog vervolgde de koning: "Benieuwd of hij daarna nog zo'n strebertje is."

Moraal: Hoe ambieuzer men is, hoe meer edelstenen men wilt- maar neem eens genoegen met goud.

<=== Naar de Inhoudsopgave