Verhalen

Wed 22-Sep-21 - 07:48:06

<=== Naar de Inhoudsopgave

Mierenkoningin sterft op zeer hoge leeftijd.

Datum: Tue 20 July 2004
Door: Henry Haggard
Dit Verhaal gaat over: Mieren en Nachtelfen

Lang leefde de koningin

Bron: Dierenpark Emmen - juli 2004

Op bijna 19-jarige leeftijd is na een lang en vruchtbaar leven in Dierenpark Emmen koningin Atta overleden. Samen met haar volk bladsnijdersmieren verbleef zij sinds mei 1995 in AmeriCasa, de Zuid-Amerikaanse tropische kas van het park. Samen met haar sterft haar volk, want bij deze mieren bestaat geen troonopvolging.

In het najaar van 1985 was Hare Majesteit met haar toen nog bescheiden volkje uit het Midden-Amerikaanse Panama in Emmen aangekomen. De hele kolonie paste toen met schimmeltuin en al in een flinke jampot. Die schimmeltuin is eigenlijk het bijzondere van bladsnijdersmieren. Ze danken hun naam aan het feit dat ze blaadjes afknippen die ze vervolgens naar het nest brengen. De mieren eten de blaadjes niet op, maar laten ze verteren door een speciaal soort schimmel. Die schimmel vormt een soort knolletjes, zeg maar mierenchampignons, en dat is het voedsel van het mierenvolk.

Eenmaal overgezet in een veel ruimer verblijf zette de kolonie het op een groeien. Een beetje bladsnijdersmierenkoningin kan zo'n 2000 eieren per dag leggen. De Emmer vorstin vormde op die regel geen uitzondering. Spoedig was het dorpje uitgegroeid tot een bloeiende mierenstad. Vanaf april 1986 konden ook de dierenparkbezoekers het nijvere volk bewonderen in het Biochron. Daar mochten de mieren het publiek laten zien dat niet alleen mensen, maar ook dieren aan akkerbouw doen.

In 1995 verhuisde het hele volk naar AmeriCasa, de tropische hal met flora en fauna uit Zuid-Amerika. Hoewel een mierenkoningin doorgaans een teruggetrokken bestaan leidt, was koningin Atta in 1999 tijdens één van haar zeldzame uitjes te bewonderen in de docusoap "De mensen van de Dierentuin". Ze maakte toen een wandeling door het buizenstelsel dat beide onderdelen van het mierenverblijf met elkaar verbindt.

"Onze" Emmer koningin is bijna 19 jaar oud geworden. Dit is zeker voor het bladsnijdersmierengeslacht Atta een uitzonderlijk hoge leeftijd, aangezien een jaar of 12 á 14 gebruikelijk is en ook uit de boeken geen hogere leeftijd dan 15 jaar en 3 maanden bekend is. Misschien heeft ze dus zelfs wel recht op vermelding in het Guinness Book of World Records*

 

Mierenvorstin Atta in dierentuin overleden

Bron: Metro - woensdag 21 juli 2004

Emmen - Mierenkoningin Atta van het dierenpark Emmen is op de uitzonderlijke leeftijd van ruim 18 jaar overleden. Door haar dood sterft ook haar volk van bladsnijdersmieren.

Wanneer Atta exact is overleden is niet bekend. Haar lijkje is niet gevonden. (ANP)


Mierenvorstin sterft op zeer hoge leeftijd

Bron: Spits - woensdag 21 juli 2004

Emmen - Mierenkoningin Atta van het dierenpark Emmen is op uitzonderlijke leeftijd (18 jaar) overleden. Dat heeft een woordvoerder gezegd. Door haar verscheiden sterft ook haar volk van bladsnijdersmieren.

Wanneer Atta exact is overleden is niet bekend. Tot nu toe was 15 jaar en 3 maanden de hoogste bekende leeftijd van een bladmier (ANP)


Mierenvorstin sterft op hoge leeftijd

Bron: Reformatorisch Dagblad - 20 juli 2007

EMMEN (ANP) - Mierenkoningin Atta van het Dierenpark Emmen is op de uitzonderlijk hoge leeftijd van ruim 18 jaar overleden. Dat heeft een woordvoerder van de dierentuin dinsdag gezegd. Door haar verscheiden sterft ook haar volk van bladsnijdersmieren.

Wanneer Atta, die bijna 19 is geworden, exact is overleden is niet bekend. Het lijkje van Atta is ook niet gevonden. "De verzorgers merkten een verminderde activiteit bij de mieren. Dat gebeurt wel eens vaker, maar meestal is het tijdelijk. Inmiddels blijkt die verminderde activiteit van blijvende aard en dus kunnen we met zekerheid zeggen dat Atta dood is", stelt de woordvoerder.

De leeftijd van bijna 19 is volgens de zegsman uitzonderlijk hoog voor een bladsnijdersmier, tot nu toe was 15 jaar en 3 maanden de hoogste bekende leeftijd.


Kommentaar Henry Haggard:

Er is een analogie te trekken tussen de bladsnijdermieren en de nachtelfen. Ook bij de nachtelfen geldt dat wanneer een Matron overlijdt (en er geen opvolger is), dat alle nachtelfen van Haar Huis ook zullen sterven.

Link Bladsnijdersmieren: https://www.wildlands.nl/jungola/bladsnijdersmier/

<=== Naar de Inhoudsopgave