De Kilometer Heffing

Mon 20-Sep-21
10:35:54

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Gas duurder dan ooit, wat betekent dat voor consumenten?

Datum: Sat 21 August 2021

Door: Marlou Visser

{Noot Vooraf: Hoewel dit artikel niets met auto's of verkeer te maken heeft, toont het wel aan dat Nederlanders vanwege stijgende belastingen (c.q. overheidsheffingen, c.q. overheids-ingrijpen) elk jaar netto minder geld overhouden voor eigen-keuze uitgaves, waaronder auto's en kunnen rijden (= tanken)}

Amsterdam - Een kubieke meter gas kost bij een aantal energieleveranciers voor nieuwe klanten momenteel meer dan een euro. Nog nooit was de prijs zo hoog.

Dat bevestigt Ben Woldring, oprichter van Gaslicht.com. "De één-eurogrens is zo'n magische grens voor veel mensen. Er zijn nu aanbieders die daar boven zitten. Gelukkig zijn er ook nog veel energieleveranciers die het gas goedkoper aanbieden."

Vattenfall (voorheen Nuon) vraagt bijvoorbeeld meer dan €1 per kubieke meter gas aan nieuwe klanten. Maar ook de prijs voor elektriciteit is erg hoog, zegt Woldring.

+Honderden euro's

Een gemiddeld huishouden, bestaande uit drie personen, betaalt al snel €300 tot €400 op jaarbasis extra aan energie in vergelijking met een jaar eerder, laat een rekenvoorbeeld zien.

In de coronacrisis ging de gasprijs nog fors omlaag, omdat er wereldwijd minder vraag naar energie was.

Voorraden

Energieleveranciers hebben hun prijzen verhoogd omdat het onzeker is of zij hun voorraden op tijd kunnen aanvullen voor de winter. Door de relatief koude afgelopen winter en voorjaar hebben ze minder voorraden dan anders.

Ook wordt in Groningen tegenwoordig fors minder gas opgepompt. Daardoor zijn we overgeleverd aan de internationale markt, waar de prijzen zijn opgelopen.

"Er zijn diverse factoren die bijdragen aan de hoge gasprijs, zegt Woldring. "Het oude voorjaar, en leveringsproblemen uit het buitenland. We halen nu vooral gas uit Noorwegen en Engeland. In het najaar zou de pijplijn Nordstream 2 af moeten zijn waarmee Russisch gas naar Duitsland gaat. Mogelijk drukt dat de gasprijs."

Belasting

Woldring benadrukt dat hoge prijzen niet de enige reden zijn dat we meer betalen voor verwarming en licht. "De belasting op energie is fors opgelopen. Meer dan de helft van wat je betaalt voor een kilowattuur stroom of kubieke meter gas is een overheidsheffing."

Prijsvergelijker Pricewise ziet ook dat energietarieven een hoogtepunt bereiken. Zowel de variabele tarieven als de vaste tarieven voor één en drie jaar zijn flink opgelopen.

Elektriciteit

Niet alleen de tarieven voor gas, ook die voor elektriciteit zijn in zeker tien jaar niet zo hoog geweest als in juli van dit jaar. Inkoop voor de langere termijn is voor energieleveranciers juist voordeliger. Daarmee is het voordeliger geworden om te kiezen voor een energiecontract voor drie jaar in plaats van één jaar, constateert de prijsvergelijker.

"Eerder was een eenjarig energiecontract het meest voordelig, al dan niet vanwege welkomstkortingen. Nu we niet zeker zijn van de ontwikkelingen op de markt, valt er voor zowel eenjarige als driejarige contracten wat te zeggen. Gaan de vaste tarieven omlaag? Dan ben je goedkoper uit met een eenjarig contract met welkomstkorting", legt Tomas Bleker, energiespecialist van Pricewise uit.

"Maar blijven de tarieven hoog of stijgen ze nog verder? Dan is een driejarig contract de meest voordelige keuze."

Woldring denkt daar anders over. "Uit een analyse over de afgelopen acht jaar blijkt dat er slechts één moment was waarop een driejarig contract voordeliger uitpakte dan een éénjarig contract. En dat scheelde minder dan drie euro op jaarbasis. Vanwege de welkomstkortingen kun je bijna altijd beter voor één jaar kiezen. Bovendien is de kans best groot dat de energietarieven, of de belasting erop, in de komende jaren omlaag gaan."

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).