De Kilometer Heffing

Fri 19-Apr-24
09:04:57

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Burger krijgt peperdure klimaatrekening gepresenteerd

Datum: Thu 15 July 2021

Door: Edwin van der Schoot en Edwin Timmer

AMSTERDAM - Huizenbezitters, automobilisten en vliegpassagiers kunnen hun borst nat maken. Deskundigen vrezen dat zij het gelag betalen van een nieuwe reeks klimaatmaatregelen uit Brussel. Woensdag presenteerde eurocommissaris Frans Timmermans zijn plannen om de uitstoot van broeikasgassen in de EU in 2030 met 55% te verlagen ten opzichte van 1990.

'Wij vrezen voor de normale, werkende mensen'

Tot nog toe was het Europese doel voor 2030 40% minder. Maar volgens Timmermans is versnelling noodzakelijk ter bestrijding van de klimaatcrisis. De PvdA-coryfee schuwt daarbij grote woorden niet: "Ja, het wordt moeilijk en zwaar. Maar het is onze plicht. Anders zijn het straks onze kinderen en kleinkinderen die vechten om water en voedsel."

Het pakket maatregelen is breed. Autobouwers moeten sneller overschakelen op fossielvrije modellen. Vliegtuigen moeten stap voor stap steeds meer duurzame brandstoffen bijmengen. Daarnaast gaan leveranciers van brandstoffen voor transport en verwarming van huizen betalen voor CO2-uitstootrechten. Ongetwijfeld wordt dat doorberekend aan de pomp en in de energienota.

"Tanken gaat hoe dan ook duurder worden, de vraag is alleen hoeveel?", zegt Erik de Vries, directeur van de Nederlandse Organisatie voor de Energiebranche (NOVE). "Onderaan de streep is het simpel: De kosten van benzine of diesel gaan omhoog." Misschien voelt de Nederlandse automobilist het niet direct, 'omdat de accijns hier al tot de hoogste van Europa hoort en brandstof hier al extreem duur is'.

Acea, de Europese belangenclub van autofabrikanten, vreest een fors hogere benzineprijs en de bereikbaarheid van een nieuwe auto voor de middenklasse. "Wij vrezen echt voor normale werkende mensen, want die kunnen niet allemaal een nieuwe elektrische auto betalen", zegt Eric-Mark Huitema, de Nederlandse directeur-generaal van Acea.

Teleurgesteld

Energieprofessor David Smeulders van de TU Eindhoven is vooral 'teleurgesteld'. "Bij dit pakket van de Commissie krijg ik een gevoel van: 'Zijn we er toch weer ingetuind?'. De meest evidente oplossingen zijn namelijk vergeten. In plaats van vervoer en verwarming te beprijzen, zouden we eerst alle 320 kolencentrales in Europa kunnen sluiten en vervangen voor gas en hernieuwbare energie. Dat brengt al de helft van alle uitstoot terug. Ook kerncentrales lees ik nergens terug, waarom niet?"

Onbegrijpelijk vindt Smeulders het voortbestaan van biomassa als 'klimaatneutrale' energiebron. "Dat maakt van deze plannen in feite een sjoemelpakket. Want de CO2-uitstoot is niet nul als je bomen verbrandt, integendeel. Timmermans noemt zijn pakket 'fitfor55', maar ik kies liever voor 'fit voor 25', maar dan met een eerlijk verhaal. Zonder biomassa."

Er klinkt ook positief commentaar. Zo wil de Commissie de leveranciers van brandstoffen voor vervoer en verwarming van huizen onder een emissiehandelssysteem brengen. Verkopers van benzine en gas moeten dan elk jaar in stapjes hun gezamenlijke uitstoot verlagen. Dat kan door schonere brandstoffen te verkopen of uitstootrechten aan te kopen.

"Zo'n handelssysteem werkt sinds 2005 al heel goed voor energiebedrijven en energie-intensieve industrie", zegt specialist Jos Cozijnsen van de Climate Neutral Group. "Het is begrijpelijk dat de Commissie dit verbreedt naar transport en gebouwen. Zo garandeer je dat de totale uitstoot omlaaggaat, en je stimuleert de overstap op schonere brandstoffen."

Stijgende energierekening

Maar Vereniging Eigen Huis ziet een stapeling van groene maatregelen. "Deze plannen krijgen een grote impact op de zeggenschap van huiseigenaren en op hun portemonnee" zegt directeur Cindy Kremer. Nieuwe plannen mogen niet klakkeloos bovenop bestaande nationale regels worden gestapeld, vindt zij.

Eigen Huis gaat ervanuit dat de CO2-heffing op brandstoffen de energierekening voor woningen flink zal doen stijgen. Professor Smeulders is het daarmee eens. "Dat zou wel eens dubbeltjes per kuub gas kunnen schelen." Tenslotte maakt Eigen Huis zich zorgen over een verplichting om met je huis duurzame energie op te wekken. Ook dat kost geld.

Vliegpassagiers tenslotte zijn ook de klos. Niet alleen moeten vliegmaatschappijen straks duurzame brandstoffen bijmengen, ook stelt de Commissie een kerosinetaks voor op vluchten binnen Europa. "Vliegen zal duurder worden, sowieso", zegt Joris Melkert, luchtvaartdeskundige aan de TU Delft. "Maar vliegtuigen zijn heel efficiënt en zuinig, dus of het de luchtvaart nu echt beteugelt weet ik niet."

De politieke strijd over het groene megapakket begint nu pas. Lidstaten mogen erop schieten en ook het Europees parlement zal zich erover buigen. Dat proces van onderhandelen neemt op zijn minst anderhalf jaar in beslag. De ervaring leert dat lidstaten de scherpste kantjes eraf vijlen, terwijl het parlement zo mogelijk nóg groener eist.

"Nu dit pakket er ligt, gaan we goed kijken wat dit in de praktijk voor Nederlanders betekent", zegt staatssecretaris Yesilgöz-Zegerius (Klimaat). "Daarbij letten we in het bijzonder op de haalbaarheid en betaalbaarheid van de voorstellen." Sommige doelen raken Nederland niet. Zo is onze eis voor hernieuwbare energie met 75% voor 2030 al hoger dan het commissievoorstel van 40%.

PVV-leider Wilders rijdt het klimaatpakket liever gister dan vandaag naar de stort. Hij ziet de voorstellen als 'klimaatterreur' en noemt ze 'knettergek'. VVD-Kamerlid Erkens is positiever. "We willen ons land schoon en veilig doorgeven aan volgende generaties. Het is logisch om dit samen als Europa ambitieus op te pakken."

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).