De Kilometer Heffing

Fri 17-Sep-21
05:28:47

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Links straks buitenspel in formatie met hoge lasten

Datum: Fri 05 March 2021

Door: Herman Stam en Martin Visser

Amsterdam - De drie linkse partijen zetten zichzelf buitenspel met hun economische plannen. De kans dat zij aan bod komen tijdens de kabinetsformatie is flink geslonken door hun inzet op hoge belastingen voor bedrijven en een forse uitbreiding van de overheid.

PvdA-prominent Vermeend hekelt belasten bedrijfsleven

Dat zegt Willem Vermeend, oud-minister en PvdA-prominent, in de podcast Kwestie van Centen van De Financiële Telegraaf. "Dit is wat je in Den Haag een nederlagenstrategie noemt", concludeert hij over de inzet van PvdA, GL en SP. Vermeend denkt dat VVD, CDA en D66 elkaar na de verkiezingen gemakkelijk weer kunnen vinden: "Op basis van de cijfers heeft de huidige coalitie straks de meeste kans."

Uit de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma's door het Centraal Planbureau bleek maandag dat alle partijen, van links tot rechts, inzetten op meer overheidsuitgaven en hogere belastingen voor bedrijven. Vermeend wijst erop dat er wel degelijk verschillen zijn tussen de linkse partijen en de centrumrechtse. PvdA, GL en SP laten de collectieve uitgaven en de lasten voor bedrijven veel harder oplopen dan VVD, CDA en D66, stelt hij.

Hogere lasten

Bij de drie linkse partijen gaan de collectieve uitgaven met tientallen miljarden omhoog. Ook krijgen bedrijven hogere belastingen voor hun kiezen. Bij de PvdA nog het meest: €41,7 miljard hogere lasten voor het bedrijfsleven. "Dit moet je gewoon niet doen, dit werkt niet", concludeert Vermeend "Iedereen is erover eens, dat zie je in heel Europa. We moeten investeren, investeren, investeren."

Na de verkiezingen zullen deze doorrekeningen het startpunt zijn van de formatie, legt de oud-minister uit. "Neem even aan dat de VVD de grootste partij wordt. Dan heeft die partij het intiatief. Het eerste waar mensen naar vragen die dan aan tafel zitten is de doorrekening."

Volgens Vermeend zal de VVD al snel tot de conclusie komen dat er nauwelijks overbrugbare verschillen zijn met de linkse partijen. Als PvdA wel in zee zou willen met partijen uit de huidige coalitie: "Dan moeten ze fors inleveren op hun collectieve lasten. Maar dat is juist het punt waarop ze op willen scoren de komende jaren."

Zorg en sociale zekerheid

Dat juist zijn eigen partij kampioen lastenverzwaring is voor bedrijven is volgens Vermeend 'een overreactie op de vorige verkiezingsnederlaag'. Hij begrijpt niet dat de linkse partijen zoveel extra geld willen uitgeven aan zorg en sociale zekerheid, terwijl na de coronacrisis vooral investeringen nodig zijn: "Voor vernieuwing heb je bedrijven nodig, of je het nu leuk vindt of niet."

Ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn verbijsterd over de plannen voor lastenverzwaring. "Hoe kun je dit soort plannen presenteren tijdens de diepste crisis in decennia?", reageert Thomas Grosfeld, teammanager economie op de VNO-site. "Terwijl we juist alles moeten doen om investeringen aan te jagen, schuldenbergen af te lossen en bedrijven te helpen bij de energietransitie."

Volgens Visser verdwijnen de problemen op de huizenmarkt 'niet vanzelf' met 100.000 extra woningen per jaar. In de podcast gaan de DFT-verslaggevers uitgebreid in op de invloed van de coronacrisis op de huizenmarkt, de verkiezingsplannen en vragen van luisteraars.

Luister de nieuwe aflevering van 'Kwestie van Centen' hier, hieronder of via je favoriete podcast-app, zoals Spotify en Apple Podcasts.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).