De Kilometer Heffing

Sat 20-Apr-24
02:57:29

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Ambtenaren broeden op 'groene grabbelton': van vleestaks tot benzineprijs

Datum: Mon 01 February 2021

Door: Alexander Bakker

Den Haag - Een vleestaks, rekeningrijden, subsidieregelingen, halvering van de veestapel en een stevige accijnsverhoging aan de pomp. Achter de schermen heeft een studiegroep van Haagse ambtenaren nieuwe vergroeningsmaatregelen uitgewerkt 'ter inspiratie' voor de kabinetsformatie.

De studiegroep 'Bestemming Parijs' onder leiding van AFM-topvrouw Laura van Geest stelt vast dat er voor het nieuwe kabinet maar één uitkomst is: "Nieuwe stappen zijn nodig."

De groene grabbelton bevat een hele trits aan opties om de CO2-uitstoot in de industrie en landbouw terug te dringen, maar de onderhandelaars van een nieuw kabinet krijgen ook opties voorgekookt die consumenten direct raken. Bijvoorbeeld het verlagen van de onbelaste reiskostenvergoeding van 19 naar 12 cent en een accijnsverhoging van 10 procent aan de pomp. Dat betekent dat de automobilist 8 cent per liter extra moet aftikken aan de pomp, dieselrijders 5 cent.

Groene dromen doorgeprikt

Opvallend is dat de ambtenaren wel milieuclubs hebben uitgenodigd om suggesties aan te leveren, maar niet partijen die de rekening mogen betalen van een nieuwe ronde CO2-wensen, zoals automobilisten. Dat betekent overigens niet dat het idealisme van de opties afdruipt. Integendeel: verschillende groene dromen uit verkiezingsprogramma's worden door de ambtenaren doorgeprikt.

Veel verkiezingsbeloftes blijken niet uitvoerbaar of stuiten op praktische problemen. Soms is er sprake van een weglekeffect. Zo staat in het rapport bijvoorbeeld dat de invoering van een vleestaks bedragen noemt de studiegroep niet helpt om de binnenlandse consumptie te verminderen maar dat het nog de vraag is hoeveel CO2-winst het oplevert. De verwachting is namelijk dat de biefstukjes die in eigen land niet verkocht worden naar buitenlandse supermarkten gaan.

Kritisch over kilometerheffing

Ambtenaren van het ministerie van Financiën en Infrastructuur zijn verder kritisch over de kilometerheffing. Het is onzeker of een invoering per 2030 mogelijk is, schrijven ze. Voor die tijd dus geen CO2-winst.

Dat Van Geest stelt dat er meer moet gebeuren, komt niet uit de lucht vallen. In de huidige Klimaatwet streeft Nederland voor 2030 naar een vermindering van de CO2-uitstoot van 49 procent ten opzichte van 1990. Afhankelijk van wie we het vragen, komt Nederland nu uit op 34 procent (Planbureau voor de Leefomgeving) of 43 (ministerie van Economische Zaken en Klimaat).

Ophogen Europese klimaatdoelen

Daar blijft het niet bij, want minister-president Mark Rutte lobbyde de afgelopen jaren met succes voor het ophogen van Europese klimaatdoelen. Brussel wil nu van ten minste 40 procent naar 55 procent.

De Europese regelgeving werkt alleen net even anders. Het Europese klimaatdoel komt daardoor waarschijnlijk in de praktijk voor Nederland meer in de buurt van het nationale klimaatdoel van 49 procent. Wat lidstaten precies voor doel krijgen is bij de start van de formatie nog niet duidelijk.

Als een nieuw kabinet kiest om puur alleen de Europese regelgeving te volgen dan is er naast de uitvoering van het huidige nationale klimaatakkoord ietsjes meer vergroening nodig. Maar als de opvolger van Rutte III kiest om van 55 procent een nationaal doel te maken, staat ons land waarschijnlijk wederom een vloedgolf aan klimaatmaatregelen te wachten.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).