De Kilometer Heffing

Sat 18-Sep-21
18:16:49

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Nederland in verzet tegen tolplan Duitsers

Datum: Fri 24 July 2020

Door: Alexander Bakker

Den Haag - Nederland zal in verzet komen als Duitsland met tolplannen komt voor automobilisten in heel Europa. De Duitse verkeersminister Andreas Scheuer wil de weg vrijmaken voor een vorm van rekeningrijden tijdens het Duitse voorzitterschap van de Europese Unie.

Kamerleden: Laat 'maut' bij de oosterburen

Dat zou blijken uit een conceptvoorstel dat in handen is van persbureau Reuters. Scheuer wil dat alle voertuigen op bussen na binnen acht jaar in heel Europa 'maut' gaan betalen voor het gebruik van snelwegen. Het plan moet eerst nog worden afgekaart in Berlijn.

Als Duitsland het voorstel daadwerkelijk gaat indienen kan het rekenen op weerstand uit Den Haag. Het kabinet heeft bij een eerdere poging van Brussel voor Europees rekeningrijden al verzet aangetekend. "Het is een nationale bevoegdheid om te beslissen of en zo ja welk middel of systeem voor wegbeprijzing wordt ingezet voor specifieke voertuigen", liet minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) vorig jaar weten aan haar Europese collega's. Meerdere lidstaten zitten op dezelfde lijn.

Het standpunt van Nederland is niet gewijzigd. Bovendien is in het regeerakkoord afgesproken dat er geen vorm van rekeningrijden voor automobilisten wordt ingevoerd. De VVD-bewindsvrouw wil nog niet reageren op de berichtgeving over Duitse plannen, omdat er officieel nog geen voorstel ligt.

Scheuer kreeg het eerder aan de stok met Nederland en Oostenrijk vanwege zijn discriminerende tolplannen. Onze oosterburen waren van plan om Duitsers te compenseren voor de maut en buitenlanders de volle mep te laten betalen. Nederland en Oostenrijk hebben de plannen met succes bestreden via het Europees Hof van Justitie.

In de Tweede Kamer zijn de drie grootste partijen tegen Europese tolheffing. "Welk probleem wil deze Duitse minister oplossen? Zijn eigen probleem met te weinig geld voor investeringen voor infrastructuur, beheer en onderhoud of willen ze autorijden voor gewone mensen alleen maar duurder maken?", vraagt VVD-Kamerlid Remco Dijkstra zich af. "Automobilisten betalen zich onderhand al scheel aan accijns, wegenbelasting en aanschaf. De alternatieven zijn al helemaal subsidieslurpers. Treinkaartjes zouden minstens in prijs verdubbelen als de subsidie stopt."

'Knettergek!'

De liberaal wil dat beprijzing van automobilisten een nationale aangelegenheid blijft. "Nederland kan daar zelf verstandige keuzes in maken." De PVV, grootste oppositiepartij, wil helemaal niets weten van Europese bemoeienis op het wegdek. "Knettergek! De automobilist betaalt zich al scheel aan de pomp, dus wie denken de Duitsers wel niet dat ze zijn om zich te bemoeien met onze snelwegen", reageert Kamerlid Roy van Aalst.

Regeringspartij CDA vindt dat het kabinet kritisch moet zijn op de 'grote ambities' van Duitsland. Kamerlid Wytske Postma: "Duitsland heeft andere infrastructurele uitdagingen dan Nederland. In Frankrijk en Italië is het ook weer anders. Wat voor deze landen werkt, werk niet automatisch voor ons. Nederland gaat over haar eigen wegen en over haar eigen autobelastingen. Dat willen we graag zo houden."

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).