De Kilometer Heffing

Fri 17-Sep-21
06:51:15

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


VVD, PVV en CDA tegen spitsheffing: 'Laat automobilist met rust'

Datum: Tue 30 June 2020

Door: Alexander Bakker

Het is een slecht idee om automobilisten extra belasting te laten betalen voor rijden in de spits. Dat laten VVD, PVV en CDA weten in reactie op een nieuw rapport van de planbureaus met scenario's voor verkiezingsprogramma's.

'Rapport laat duidelijk zien dat rekeningrijden niet helpt tegen file'

Volgens het Centraal Planbureau en het groene Planbureau voor de Leefomgeving zorgt de introductie van een 'slimme spitsheffing' voor minder drukte op de weg. Door invoering van zo'n taks zouden automobilisten 5 tot 15 cent per kilometer betalen. De hoogte van het tarief kan worden gekoppeld aan de drukte, regio en het tijdstip. Deze vorm van rekeningrijden kan automobilisten een lastenverzwaring opleveren van enkele tientjes tot honderden euro's.

VVD-Kamerlid Remco Dijkstra vraagt zich af met welk doel je het zou doen als nu al blijkt dat thuiswerken helpt om de drukte op de weg te verminderen. "Autorijden is al duur zat", vindt de liberaal. Omdat het een advies van de planbureaus is richting verkiezingen, wil Dijkstra verder inhoudelijk niet reageren. "Wijze mensen die nieuwe verkiezingsprogramma's maken, zullen zich er vast over buigen."

De grootste oppositiepartij in de Kamer, de PVV, reageert woedend op het zoveelste rapport waarin de spitsheffing wordt aangeprezen. "Henk en Ingrid worden weer keihard gepakt als ze gewoon naar hun werk moeten. Die werken gewoon van 8 tot 5", zegt PVV-Kamerlid Roy van Aalst. "Dus wel logisch dat een stel ambtenaren dit bedenken. Die werken niet van 8 tot 5. Laat die automobilist met rust!"

Privacy

Regeringspartij CDA ziet in de publicatie van de planbureaus nog een andere belangrijke conclusie over rekeningrijden. "Het rapport laat duidelijk zien wat we al dachten: rekeningrijden door heel Nederland vermindert de files niet. Als je het plaatselijk invoert op drukke punten, kan de prijs die je ervoor betaalt weleens heel hoog zijn", concludeert Kamerlid Wytske Postma. Ze benadrukt dat niet alleen de kosten van het systeem hoog zijn, ook het aspect van privacy en mensen die geen andere keuze hebben is in haar ogen iets 'waar je niet lichtzinnig mee om moet gaan'.

Flexibele werktijden

De CDA'er stelt dat de weg van iedereen is. Postma: "We zien veel in duidelijke afspraken met werkgevers, overheden en onderwijsinstellingen om de klassieke werkweek flexibeler te maken. De coronacrisis zou daar weleens een kantelpunt in kunnen zijn."

Het kabinet zet op dit moment al in op thuiswerken en het spreiden van werktijden om de spits te ontlasten. Tot nu toe lijkt dat aardig te werken: het is bijna net zo druk op de weg als in de periode voor corona, maar de files in de spits zijn veel minder heftig. Onder druk van de groene lobby en regeringspartijen D66 en ChristenUnie doet het ministerie van Financiën wel onderzoek naar drie vormen van rekeningrijden. Door vertraging komen de resultaten pas in de herfst.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).