De Kilometer Heffing

Sat 20-Apr-24
01:47:04

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Dit is de nieuwe filehoofdstad van ons land

Datum: Tue 28 January 2020

Door: Roy Klopper en Gijsbert Termaat

Amsterdam - Leiden is de nieuwe filehoofdstad van ons land. Automobilisten hebben daar het meest last van opstoppingen, omleidingen en drukte. Daardoor hebben bestuurders te maken met 30 procent meer reistijd.

Ergernis en onbegrip

Vorig jaar stonden automobilisten in Leiden gemiddeld 135 uur langer stil in het verkeer tijdens de spits dan weggebruikers op het platteland. Ze deden zo'n 18 minuten langer over een rit van een half uur. De sleutelstad lost Den Haag af als nummer één op de gehate ranglijst, dat nu een tweede plek inneemt met 28% meer oponthoud.

Dat blijkt uit de jaarlijkse 'Traffic Index' van TomTom, die woensdag bekend wordt gemaakt maar al in bezit is van De Telegraaf.

Nijmegen hoogste stijger

"In twaalf van de grootste steden in ons land is het percentage verkeersopstoppingen toegenomen, met Nijmegen (+5%) als hoogste stijger. In de overige plaatsen is het percentage files in de stadscentra en op de uitvals- en toegangswegen gelijk gebleven of zelfs licht gedaald", stelt Gijs Peters van het navigatiebedrijf.

Hans Holster (62), geboren en getogen Leidenaar, heeft zijn stad de laatste jaren dicht zien slibben. "Steeds meer mensen bezitten een auto en de gemeente weigert wegen aan te passen. Sterker nog, het stadsbestuur van nu met D66 en GroenLinks houdt van autootje pesten en maakt het door het centrum rijden steeds ingewikkelder", zo klaagt de zelfstandig ondernemer.

Uitvalswegen muurvast

Holster werkt als zzp'er in de bouw en begint daarom vaak vroeg. "Als ik om half zeven 's ochtends met mijn bus weg rijd, ben ik nog net de opstoppingen in de stad voor. Maar je moet geen half uurtje later instappen, want dan staat het tot 09.00 uur op alle uitvalswegen naar de A4 en A44 muurvast. Alle forenzen die naar Amsterdam of Den Haag moeten, sluiten daar aan in de rij. Het kost je dan zo maar minimaal twintig minuten om de snelweg te bereiken. Een dagelijkse bron van ergernis, vooral omdat die autoweg slechts anderhalve kilometer van mijn huis ligt."

Ook de terugweg na een dag noeste arbeid is steevast een helletocht voor de Leidse bouwvakker. "Ook dan sluit je achter aan in de rij. Al met al duurt mijn werkdag vaak drie kwartier tot een uur langer door het stadsverkeer. Een alternatief is er niet voor me, want het openbaar vervoer is geen optie met alle materialen die ik bij me heb."

Bruggen gaan open voor een zeilbootje

De Leidse studente Sanne Kroes (21) heeft geen eigen auto, maar leent er geregeld eentje als ze afspraken buiten de stad heeft. Een stadsrit is vooral in de zomermaanden geen pretje, zo merkt ze op. "Het is ongelooflijk dat hier de bruggen op doorgaande verkeersaders gewoon opengaan voor één zeilbootje dat onderweg is naar de Kagerplassen. Zo'n brugopening leidt meteen al tot een wachtrij van honderden meters."

De gemeente heeft de overlast door de talrijke brugopeningen in de waterrijke stad wel in de gaten, maar kan weinig uitrichten omdat de provincie Zuid-Holland heeft bepaald dat schepen voorrang hebben op wegverkeer. Na talrijke klachten blijven de bruggen tegenwoordig in de spits gesloten voor de pleziervaart. Dit geeft slechts zo weinig verlichting dat wanhopige automobilisten vorig jaar op sociale media plannen ontvouwden om de bruggen in de stad dicht te lassen. De provincie schakelde hierop de politie in, die de initiatiefnemers aansprak.

Bangalore

Internationaal gezien doet ons land het trouwens goed. "Op de Europese fileranglijst staat Leiden op nummer 75 en wereldwijd neemt de Zuid-Hollandse stad pas de 131e positie is", weet Peters. "Bangalore neemt dit jaar de eerste plaats in op de wereldranglijst. In de Zuid-Indiase stad moeten automobilisten gemiddeld 71% extra reistijd inplannen. De Filipijnse hoofdstad Manilla (71%) en Bogota in Colombia (68%) maken de wereldwijde top drie compleet. Moskou is op de zesde plek de eerste Europese filestad."

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).