De Kilometer Heffing

Thu 23-Sep-21
00:45:37

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Dieselauto's niet door apk door nieuwe test

Datum: Sat 25 January 2020

Door: Alexander Bakker

Den Haag - Naar schatting 100.000 tot 125.000 dieselauto's komen volgend jaar niet door de apk-keuring door de introductie van een nieuwe roetdeeltjestest. Gedupeerden worden op enorme kosten gejaagd. Regeringspartij VVD is woest.

Een verkeersbord geeft aan dat automobilisten een milieuzone ingaan in de stad Utrecht. Binnen die zone mogen geen dieselauto's komen die gebouwd zijn voor 2001.

Gedupeerden enorm op kosten gejaagd

De cijfers zijn eerder deze week gedeeld met de Tweede Kamer door minister Stientje van Veldhoven (Milieu). Op dit moment komen veel dieselauto's met een slecht functionerend roetfilter nog door de keuring. Het kabinet wil daarom een strengere test invoeren. Vanaf volgend jaar wil de D66-bewindsvrouw garagebedrijven verplichten om een 'roetdeeltjesteller' te gebruiken.

Dat heeft grote gevolgen voor naar verwachting honderdduizend automobilisten. Zodra een wagen 'te vies' is of de roetfilter niet naar behoren werkt, komt de auto niet meer door de apk. Afgekeurde auto's mogen niet meer de weg op. De strenge milieuregels brengen enorme kosten met zich mee.

Reinigen kost 200 tot 400 euro

Volgens Van Veldhoven kost het laten reinigen van een roetfilter gemiddeld 200 tot 400 euro. Een nieuw exemplaar kost inclusief montage al snel tussen de 1000 en 1500 euro. De D66-bewindsvrouw wil automobilisten niet compenseren. Ze vergelijkt de kostbare operatie met de vervanging van ruitenwissers, daar krijgen mensen ook geen compensatie voor.

Alternatief: meer belasting

Er is wel een alternatief. "In plaats van een nieuw filter kan er bij dieselauto's van 2010 en ouder en dieselbestelwagens van 2011 en ouder worden gekozen om het filter als 'verwijderd' te laten registreren", zo laat de milieuminister weten. Automobilisten krijgen dan wel te maken met de nieuwe roetbelasting die het kabinet dit jaar heeft ingevoerd. "De afweging voor deze keuze is in zo'n geval aan de voertuigeigenaar."

Regeringspartij VVD reageert woest. "Je kunt mensen hun oude auto niet ontnemen, kosten opdrijven en bij afkeuren waardeloos laten zijn", reageert Kamerlid Remco Dijkstra. "Automobiliteit moet goedkoper waardoor ze bereikbaar blijft voor gewone mensen. Deze wijziging van de apk per 2021 is nog lang geen uitgemaakte zaak."

Dieselrijders in Nederland zijn behoorlijk de pineut. Het kabinet heeft in het klimaatakkoord vastgelegd dat de accijns op diesel omhoog gaat. Dat is opvallend, want benzineauto's stoten meer CO2 uit ten opzichte van moderne diesels. Verder werkt het kabinet mee aan het uitrollen van milieuzones in steden. Deze week kondigde minister Van Veldhoven aan dat ze automobilisten van de weg wil halen als ze niet meewerken aan terugroepacties in het kader van de 'sjoemeldiesels'.

Het anti-dieselbeleid van het kabinet verloopt niet geheel vlekkeloos. Deze week bleek dat duizenden dieselrijders onterecht zijn aangeslagen voor de nieuwe dieseltaks.

Strenger dan Europa

De strijd van het kabinet heeft vooral te maken met de luchtkwaliteit in Nederland. Europa eist van alle lidstaten maatregelen om de lucht schoner te krijgen. Minister Van Veldhoven vindt de norm van Brussel niet streng genoeg en wil verder gaan dan moet.

De D66-bewindsvrouw presenteerde onlangs een nieuwe agenda. Zelfs de open haard ligt onder vuur.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).