De Kilometer Heffing

Mon 20-Sep-21
09:38:32

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Benzineprijs hoogste sinds mei

Datum: Tue 07 January 2020

Door: Pieter van Erven Dorens

Amsterdam - De benzineprijs is gestegen naar het hoogste niveau sinds mei 2019, mede door de spanningen rond Iran en de accijnsverhoging per 1 januari. Nergens in Europa is benzine duurder, stelt consumentenclub United Consumers.

Nederlanders betalen meeste aan de pomp

Bij de duurste benzinepompen in de steden en langs snelwegen betalen automobilisten nu prijzen tot €1,85 voor een liter Euro95. Dat komt dicht in de buurt van de hoogste prijzen die in 2012 werden genoteerd. De meeste onbemande pompen hanteren een prijs tussen €1,58 en €1,63, blijkt uit het dagelijkse overzicht op de website Brandstof-zoeker.nl.

Twintig cent meer

De zogeheten Gemiddelde Landelijke Adviesprijs van de grote olieconcerns is opgelopen tot €1,83. Dat is liefst twintig cent meer dan een jaar geleden.

In mei 2019 bereikte de adviesprijs een eerdere piek op €1,85. Deze adviesprijs, opgesteld door consumentencollectief United Consumers, is in de praktijk wel eerder een maximumprijs. De gemiddelde benzineprijs die het CBS dagelijks bijhoudt ligt steevast ongeveer 10 cent lager.

Accijnsverhoging

De recente stijging komt onder meer door de jaarlijkse accijnsverhoging. Inclusief btw is er daardoor 1,5 cent bovenop de benzineprijs gekomen. Verder is de olieprijs 3% opgelopen sinds de Amerikanen de Iraanse generaal Soleimani uitschakelden. Een vat Brent-olie kost nu $68. Dat heeft maar een bescheiden effect aan de pomp omdat de benzineprijs voor bijna driekwart bestaat uit accijns, btw en marge.

Andere landen

Nederlanders betalen door de hoge accijns veel meer voor benzine dan elders in Europa, blijkt uit een vergelijking van United Consumers. Zelfs in Noorwegen is benzine 3% goedkoper. In België is benzine gemiddeld 17% goedkoper, in Duitsland 20%. Een blik op buitenlandse online prijsvergelijkers leert dat nu vlak over de Duitse grens in Aken getankt kan worden voor €1,36 en net over de Belgische grens in Kalmthout voor €1,40.

2012

De hoogste adviesprijs van de laatste tien jaar werd in 2012 genoteerd op €1,90. Als je de inflatie meerekent, is dat vergelijkbaar met een prijs van €2,09 vandaag. In 2012 bedroeg de olieprijs gemiddeld $112, met name door de spanningen in het Midden-Oosten. Na een dip onder $30 in 2016 ging het weer omhoog. Ook de waardestijging van de dollar droeg bij aan de hogere prijzen aan de benzinepomp in Nederland. De dollar is in twee jaar tijd 8% gestegen tegenover de euro.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).