De Kilometer Heffing

Fri 17-Sep-21
07:02:47

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Autobelastingen gaan fors omhoog

Datum: Fri 13 December 2019

Door: Gert van Harskamp

Het bezit van een auto wordt komend jaar fors duurder. Autobezitters dragen in 2020 zo'n €150 miljoen meer af. Eigenaren van diesels zien de wegenbelasting zelfs bijna vijf tientjes stijgen door invoering van de 'roettaks'.

<

Autobezitters moeten komend jaar fors dieper in de buidel tasten voor wegenbelasting. Door de ingevoerde 'roettaks', een groter wagenpark en tariefsverhogingen van provincies stijgt de wegenbelasting in 2020 €147 miljoen, waardoor die voor het eerst de grens van €6 miljard doorbreekt. Dat blijkt uit onderzoek van begrotingen van het Rijk en provincies door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Nederlanders hadden begin dit jaar 8,5 miljoen personenauto's en 1,1 miljoen bedrijfswagens. Dat is een stijging van 200.000 voertuigen ten opzichte van het jaar ervoor.

Dieselauto's

Met name dieselrijders brengen in het nieuwe jaar meer geld naar de Belastingdienst. Als een auto geen roetfilter of een te hoge uitstoot van fijnstof heeft, meer dan 5 milligram per kilometer, dan betaalt de eigenaar een roettaks van €48 bovenop de standaard wegenbelasting per kwartaal.

Deze zogeheten roettaks levert de rijksoverheid komend jaar €49 miljoen op. Deze rijksinkomsten zullen door de omslag naar elektrisch rijden waarschijnlijk langzaam wegvloeien. De diesel is met zo'n 8% van het totaal aantal nieuw verkochte auto's, bij Nederlanders namelijk nauwelijks meer in trek.

In totaal verwacht het Rijk komend jaar €131 miljoen meer binnen te halen aan wegenbelasting. De resterende €16 miljoen aan extra motorrijtuigenbelasting gaat naar de provincies.

Verschillen in wegenbelasting groot

De verschillen in wegenbelasting tussen provincies zijn groot, omdat provinciebesturen zelf het opslagpercentage mogen bepalen. Voor hen is de auto een belangrijke melkkoe. De belasting die zij innen van autobezitters mogen zij in tegenstelling tot bijdragen van het Rijk naar eigen gelieve besteden.

Autobezitters in Friesland zien de wegenbelasting komend jaar het meeste stijgen. Het tarief gaat daar meer dan 20% omhoog. Daarmee draait Friesland de grote korting die het vorige provinciebestuur had ingevoerd weer grotendeels terug. De Friezen betalen nog wel steeds minder aan provinciale opcenten dan in 2015.

De automobilist in Noord-Holland is het goedkoopste uit. De provincie heeft met 67,9% bovenop het standaardtarief van de rijksoverheid de minste provinciale opcenten. Provincie Drenthe verdubbelt het standaardtarief bijna met een opcententarief van 92% en is dan ook de duurste provincie qua wegenbelasting.

De meeste provincies zien de inkomsten uit wegenbelasting rond de 3% stijgen. Uitzondering is Friesland dat door het terugdraaien van het beleid een kwart meer ziet binnenkomen.

Leaseauto

De verhuizing van leasebedrijf Athlon Carlease van Flevoland naar het goedkope Noord-Holland bezorgt Flevoland een miljoenenstrop. Flevoland krijgt daardoor €14,5 miljoen minder aan wegenbelasting binnen. De provincie ziet daardoor de totale inkomsten uit motorrijtuigenbelasting met maar liefst 20% dalen.

Voor provincies is de aanwezigheid van een leasebedrijf erg aantrekkelijk. Motorrijtuigenbelasting wordt immers betaald door de eigenaar van een auto, dus het leasebedrijf en niet de berijder ervan. In welke provincie de leaserijder woont, maakt niet uit.

Voor Flevoland is de verhuizing van Almere naar Schiphol een hard gelag, omdat het vooral een papieren verhuizing is. De leasemaatschappij heeft het hoofdkantoor verhuisd en verzorgt de financiële diensten vanuit Noord-Holland, maar heeft nog een behoorlijk wagenpark op de goedkopere grond in Flevoland.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).