De Kilometer Heffing

Thu 23-Sep-21
01:38:52

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


'Aan alles komt een CO2-prijskaartje'

Datum: Wed 11 December 2019

Door: Edwin Timmer

AMSTERDAM - Stel, de wekker gaat op 12 december 2049. Wat is er voor een Nederlandse burger anders dan nu, als het Europese klimaatplan werkelijkheid wordt? Deels is de energietransitie ingezet met het klimaatakkoord van premier Rutte, maar eurocommissaris Frans Timmermans geeft een extra groene duw.

Burger draait op voor Timmermans' klimaatplannen

Het is 12 december 2049. "De wasmachine zal aanslaan als het besturingssysteem in huis signaleert dat de zon voldoende schijnt en de elektrische auto wordt opgeladen zodra er genoeg capaciteit is op het stroomnet", voorspelt Rik Harmsen, branchespecialist bij de Nederlandse Windenergie Associatie (NWEA). "Algoritmen gaan bepalen hoe je de hernieuwbare energie, die je zelf helpt opwekken, het best kunt gebruiken."

Green Deal

De Brusselse Green Deal richt zich op een toekomst waarin het aandeel hernieuwbare energie, uit wind en zon, aanzienlijk zal uitbreiden. In 2050 zelfs tot boven de 80 procent.

Harmsen deelt die opvatting. "In het transport zien we al de overgang naar elektrische auto's. Ook in de bebouwde omgeving liggen er kansen, in de vorm van warmtepompen. De echte uitdaging wordt de industrie. Ook daar kan veel, bijvoorbeeld door over te stappen van gas op elektrische boilers."

Vlees

Ook de ontbijttafel ziet er straks niet hetzelfde uit. Aan vleesmijden brandt de Commissie haar vingers niet, maar ze wil de voedselvoorziening wel verder stimuleren richting nul CO2-uitstoot en zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen.

De keuken zelf blijft niet achter. Apparatuur, en andere spullen, worden straks volgens Timmermans' groene doorkijkje 'ontworpen om duurzaam, repareerbaar en gerecycled te zijn én minder energie te verbruiken'.

Kilometerheffing

Wie naar zijn werk gaat, maakt in 2049 waarschijnlijk een financiële afweging. Wordt het de snelle groene batterijfiets, die gratis de afstand aflegt richting kantoor? Of de waterstof- of elektra-auto waarvoor een continentbrede kilometertol moet worden afgerekend? Keer op keer vochten Nederlandse automobilisten tégen een kilometerheffing. Als het aan Brussel ligt, komt het systeem er nu toch.

"Burgers gaan deze Green Deal zeker merken", verwacht Jos Cozijnsen, specialist bij de Climate Neutral Group in het Europees handelssysteem ETS voor uitstootrechten. "Aan alles komt een CO2-prijskaartje te hangen."

Zo wil Brussel dat naast vliegtuigen, ook de uitstoot van schepen en kantoorgebouwen wordt teruggebracht én afgekocht via het ETS-systeem. Cozijnsen: "Het zorgt zeker voor een eerlijk speelveld binnen Europa, maar het zal ergens uit betaald moeten worden." De opbrengst van het veilen van rechten moet terug naar de burger en innovatie.

Duurdere vliegtickets

Het lijkt onontkoombaar dat vliegtickets stijgen in prijs. En dat is niet het enige. Zelfs alle producten die we importeren van buiten de Europese Unie, zullen volgens Timmermans aan de Europese vergroeningsregels moeten voldoen.

Brussel zoekt volgens bronnen rond de Commissie nog naar het juiste 'instrument' om de interne markt te beschermen, maar voor de hand liggend lijkt een ouderwetse invoerheffing, nu met CO2-label.

Klimaatwet

Wie op 12 december 2049 iets anders wenst dan klimaatneutraliteit, heeft pech. Een Europese klimaatwet moet het groene voornemen van Timmermans als onwrikbaar toekomstbeeld vastleggen.

"De Commissie wil nu al over haar graf heen regeren", klaagt klimaatscepticus Hans Labohm. "Het is waanzin. Timmermans heeft nooit het mandaat gekregen om onze samenleving volledig op de schop te nemen."

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).