De Kilometer Heffing

Sun 19-Sep-21
01:36:01

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Parlementaire enquête naar toldebacle van half miljard

Datum: Thu 28 November 2019

Door: Rob Savelberg

BERLIJN - Het lievelingsproject van de Duitse regering, de omstreden tol op de autobahn, is uitgedraaid op een debacle van €500 miljoen. De Bondsdag stelt een parlementaire enquêtecommissie in.

Vooral in Beieren klonk de roep om tolwegen luid.

Het tolproject was vanaf het eerste moment omstreden, omdat buitenlandse automobilisten wel moesten betalen, terwijl Duitse chauffeurs via de wegenbelasting zouden worden gecompenseerd. Oostenrijk liep naar de rechter, Nederland sloot zich bij de klacht aan, en uiteindelijk katapulteerde Brussel het Duitse plan.

Oppositiepartijen AfD (nationalisten), FDP (liberalen), Groenen (milieu) en Linke (socialisten) willen dat minister Scheuer (Verkeer), in hun ogen de boosdoener, zijn biezen pakt.

Merkel

Kanselier Angela Merkel verklaarde ooit, voor de verkiezingen in 2013: "Met mij komt er geen tol." Maar na de stembusgang draaide ze toch verrassend, onder druk van coalitiegenoot CSU, de partij van Scheuer, uit Beieren. Inwoners van die deelstaat, die dicht bij de Oostenrijkse grens ligt, moeten voor de wegen in dat land met vignetten betalen, zoals vrijwel overal in Europa. Maar de Duitsers wilden hun eigen burgers niet met extra kosten opzadelen, en buitenlanders alles laten betalen.

Discriminatie, vond uiteindelijk ook het Europese Hof, terwijl Duitse politici dat al vanaf het begin konden weten. Maar minister Scheuer wilde het miljardenproject koste wat kost doorzetten. Pas toen Justitie 'nee' zei, ontbond Scheuer de al getekende contracten. Daarin was al schadevergoeding voor verwachte inkomsten in de toekomst opgenomen.

Groen licht

De belangrijkste klacht is dat de contracten met de beoogde tolbedrijven Kapsch en CTS Eventim al waren afgesloten, zodat de belastingbetaler nu met torenhoge kosten blijft zitten. De Beierse minister had eerst kunnen wachten op groen licht van de rechter, vond ook de federale Rekenkamer. Daarnaast is de publieke opinie over de te verwachten kosten een rad voor ogen gedraaid.

"De onderzoekscommissie is de laatste kans voor Scheuer om de nodige, aangekondigde transparantie te leveren", aldus liberaal Oliver Luksic (FDP). Stephan Kühn van De Groenen: "Scheuer heeft zichzelf toegestaan, met geld van de belastingbetaler te gokken en voor de staat nadelige contracten af te sluiten." De bewindsman zou volgens de oppositie steeds met leugens opheldering hebben verhinderd. Nu moet de politicus onder ede verklaringen afleggen.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).