De Kilometer Heffing

Sun 19-Sep-21
00:08:29

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Automobilist dol van de belastingregels

Datum: Thu 28 November 2019

Door: Gert van Harskamp en Gijsbert Termaat

De belastingen op autorijden schieten elk doel voorbij, blijkt uit verschillende onderzoeken. Tegenstrijdigheden helpen de klimaatdoelen niet, terwijl automobilisten door steeds veranderende belastingregels worden gedupeerd.

Een nieuw jaar, nieuwe regels voor stekkerauto's.

De fiscale behandeling van de auto krijgt forse kritiek van zowel de autobranche, onderzoeksinstituten als het belangrijkste adviesorgaan van de regering; de Algemene Rekenkamer. De overheid voert een zigzagbeleid en verschillende regelingen zitten vol tegenstrijdigheden, zo luidt de kritiek.

"De overheid verandert de spelregels terwijl de wedstrijd nog gespeeld wordt", stelt voorzitter Steven van Eijck van RAI Vereniging. "De klant bepaalt en dealers moeten zorgen dat de juiste auto's beschikbaar zijn. Maar door de onbetrouwbare regelgeving is dat onmogelijk en zit er tussen vraag en levering soms ruim een jaar tijd, waardoor niet zelden toch gekozen wordt voor een andere nieuwe auto."

Bijtelling

Vanaf 1 januari wordt de bijtellingsregeling van volledig elektrische auto's verdubbeld van 4% naar 8%. En dan geldt die lagere bijtelling ook nog eens alleen over de eerste €50.000 van de cataloguswaarde. Over het bedrag daarboven geldt dezelfde 22%-bijtelling, zoals voor diesel- en benzineauto's.

Door de fiscale wijzigingen zal drie kwart van alle elektrische auto's volgend jaar in de hoge bijtellingsklasse vallen, wat ook grote gevolgen heeft voor de groei van het 'stekkerwagenpark'. Vooral de duurdere modellen zullen daardoor in de showroom blijven staan, voorspelt automotive dienstverlener VWE.

"Het blijkt dat dit vaak een enorme invloed heeft op welke modellen er nieuw verkocht worden. Zo leidde de invoering van de 14%-bijtelling voor zuinige auto's ertoe dat er in 2010 en 2011 enorm veel kleine 'spaardiesels' zoals de VW Polo Bluemotion en Seat Ibiza werden verkocht", weet Gerhard Heijink van VWE.

Van Eick heeft geen goed woord over voor het 'jojo-beleid voor elektrificering van het wagenpark'. "Een paar jaar terug was de bijtelling 0% voor een stekkerwagen, daarna 4% en vanaf 1 januari 2020 -een jaar eerder dan afgesproken- 8%. Dat is niet uit te leggen. We hebben te maken met een calculerende consument. Die wil wel duurzaam rijden, maar niet ten koste van alles."

Voor de autobranche is het hier lastig op inspelen. De RAI Vereniging wijst op de situatie rond plug-in-hybrides, zoals de Mitsubishi Outlander en Volvo V60. Toen de bijtelling 0% bedroeg, waren deze wagens niet aan te slepen. Maar eenmaal vallend onder het normale 14%-regime zijn ze veel minder populair.

Gedupeerd

Naast verkopers, worden ook duizenden consumenten volgens de RAI Vereniging gedupeerd. Van Eick: "Niet alleen de autobranche wordt hard geraakt, maar bovenal de meer dan 10.000 automobilisten die nu al een elektrische auto voor 2020 hebben besteld en de vele bedrijven die momenteel investeren om hun wagenpark te verduurzamen."

Niet alleen de bijtellingsregeling kan op forse kritiek rekenen. De Rekenkamer kraakt in een woensdag verschenen advies ook de autobelastingen, zoals de aanschafbelasting bpm en de wegenbelasting. De schatkist incasseerde afgelopen jaar zo'n €16,6 miljard aan autobelastingen.

Het stimuleren van elektrisch rijden kan de inkomsten voor het Rijk op termijn behoorlijk schaden, waarschuwen de rekenmeesters, omdat de verwachting is dat de stekkerauto in populariteit nog extra zal groeien. Daarnaast moeten veel fiscale regels een beter klimaat stimuleren, maar doen zij juist het tegengestelde. De Rekenkamer noemt het lagere accijnstarief voor diesel vergeleken met de hogere bpm-tarieven en wegenbelasting voor dieselauto's.

Goedkoper

De ANWB stelt dat vooral de zakelijke rijder de gevolgen van de regelgeving ondervindt. Wel komt er, ook voor de privé-autobezitter, een moment dat het gebruik van een elektrische auto goedkoper wordt dan benzine of diesel: "Wij doen wel de aanbeveling aan mensen die nu een nieuwe of tweedehandse auto kopen om alvast te oriënteren op de toekomst en de markt van de toekomst."

Waar elektrische auto's qua prijs nu in het hogere segment vallen, doen autobouwers er de komende jaren alles aan om goedkopere stekkerauto's op de markt te brengen. Geschrokken van het dieselschandaal is vooral de Duitse auto-industrie bezig met een inhaalrace in de productie. Volkswagen maakte vorige week bekend extra gas te geven door €33 miljard te steken in de productie van elektrische auto's.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).