De Kilometer Heffing

Sat 18-Sep-21
19:36:07

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Autorijder overal in de tang - Nieuwe camera's schieten als paddenstoelen uit de grond

Datum: Thu 25 July 2019

Door: Gijsbert Termaat

Tientallen gloednieuwe flitspalen worden er momenteel neergezet op provinciale wegen her en der in het land. Vanaf september worden ze gefaseerd ingeschakeld voor trajectcontroles op twintig zogenoemde N-wegen. Broodnodig voor de verkeersveiligheid, klinkt het van officiële zijde. Maar weggebruikers voelen het anders: "Geldklopperij."

Het is al bijna voltooid, het aanleggen van de systemen voor trajectcontrole op de provinciale wegen. In gebruik genomen zijn ze nog niet. "De camera's zijn langs de meeste wegen al wel zichtbaar, maar zullen pas vanaf september gefaseerd worden aangezet", zegt Marloes van Kessel van het parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM).

Onhandig, menen weggebruikers, die merken dat automobilisten voortdurend op de rem trappen als ze een nieuw neergezette flitskast passeren, ook als die nog helemaal niet in werking is en dus geen bon kan opleveren. "Dat heb je dus niet in de gaten", zegt Herman de Kwaadsteniet gepikeerd. "Op het traject Leiden naar Alphen aan den Rijn op de N11 kom je er zo tien tegen. Twee daarvan blijken het te doen, de andere nog niet, maar dat weet niemand."

Handhaving

De flitspalen die nog niet in gebruik zijn genomen, worden komende tijd nog getest, laat het CVOM weten. "Pas als duidelijk is dat alles werkt en de apparatuur goed is afgesteld volgt handhaving. Dat zullen we de weggebruikers met aankondigingsborden langs de weg minimaal een week voordat ze worden geactiveerd duidelijk laten weten, zodat ze er rekening mee kunnen houden."

Dat het trajectcontrolesysteem nu wordt uitgebreid van snelwegen naar de provincie, heeft volgens het CVOM alles te maken met de verkeersveiligheid. Uit ongevalsanalyses blijkt dat op provinciale wegen relatief meer verkeersslachtoffers vallen dan op andere wegen.

"Daarom treffen alle partijen die ertoe doen op de weg maatregelen op het gebied van infrastructuur, educatie en handhaving. En de praktijk wijst uit dat sommige maatregelen daarbij beter scoren dan andere. In ons geval betekent dat intensivering van de handhaving op provinciale wegen door hier trajectcontroles te plaatsen", stelt Van Kessel.

Schamper

Weggebruikers zijn hier schamper over. Carla van Dam uit Nieuwveen is ronduit cynisch. "Het enige doel is zoveel mogelijk geld binnen harken voor de staatskas. Een andere reden kan ik hier tenminste niet verzinnen, want de N11 is niet gevaarlijk. Het is een kaarsrechte weg, zonder gevaarlijke kruisingen of op- en afritten. Ja, ik ben ook al eens geflitst door de camera's die hier al langer staan en daar heb ik mijn lesje wel van geleerd. Nee, wat mij betreft is deze uitbreiding er alleen maar op gericht om de kas voller te laten stromen."

De CVOM staat hier anders in. "Uit ervaring blijkt dat automobilisten zich bij een trajectcontrole over een langere afstand beter aan de snelheid houden. Dat komt de verkeersveiligheid ten goede", stelt Marloes van Kessel. "Het spreekt voor zich dat we ervoor gekozen hebben om de trajectcontroles toe te passen op wegen met een hoog ongevalspercentage, een snelheidsprobleem of bijzondere risicofactoren. De verwachting is dat vanaf het voorjaar van 2020 alle systemen in werking zullen zijn."

Toch neemt dat voor Herman de Kwaadsteniet de scepsis niet weg. "Vanaf volgend jaar is het hier op de N11 wel opletten geblazen, want dan houden de camera's je 24 uur per dag in de gaten. Ik vrees het ergste." Medeweggebruiker Marieke de Baljeu is daar overigens niet bang voor. "Aan mij zullen ze geen stuiver verdienen. De cruisecontrol is namelijk mijn beste vriend. Sinds ik dit systeem in mijn auto heb, ben ik niet meer bekeurd. Ik was een stevige rijdster, maar ben door schade en schande wijs geworden."

Hobbels

Nut en noodzaak van de trajectcontrole op de N11 zijn voor Peter Leijssen een volstrekt raadsel. "Het geld kunnen ze hier beter steken in het egaliseren van de weg", vindt de automobilist. "Er zitten zoveel hobbels in dat je niet eens echt hard kunt rijden zonder jezelf te lanceren. Je moet hier zo vaak afremmen, dat je gemiddelde snelheid over een stuk weg nooit te hoog kan zijn, dus ik denk niet dat het veel geld gaat opleveren."

Trajectcontrole op de volgende 20 geplande N-wegen:

 1. N9 (nh) tussen Burgervlotvlotbrug en St.Maartensvlotbrug
 2. N11 (zh) tussen Alphen a/d Rijn en Zoeterwoude Rijndijk
 3. N201 (nh) Uithoorn
 4. N205 (nh) tussen de N207 en de N232
 5. N230 (ut) Utrecht, provinciale deel van de Zuilense Ring (Oostelijk gedeelte)
 6. N253 (ze) Rondweg Sluis
 7. N256 (ze) Zeeland-brug
 8. N261 (nb) in Tilburg
 9. N270 (li) tussen Venray en Usselsteyn
 10. N275 (li) tussen Blerick en Nederweert
 11. N277 (nb) tussen Ysselsteyn en Zeeland
 12. N325 (ge) Arnhem (Pleijroute)
 13. N333 (ov) tussen Steenwijk en Blokzijl
 14. N351 (fr) tussen Wolvega en Oosterwolde
 15. N381 (fr) tussen Drachten en Donkerbroek
 16. N414 (ut) tussen Eembrugge en Bunschoten
 17. N564 (li) tussen Weert en grens België
 18. N639 (nb) tussen Chaam en Baarle Nassau
 19. N706 (fl) Vogelweg tussen de A27 en Lelystad Airport
 20. N787 (ge) tussen Brummen en Eerbeek

Trajectcontrole op de snelwegen:

 1. A2 (ut) tussen knp Holendrecht en Maarssen
 2. A2 (li) tunnel Maastricht
 3. A4 (zh) tussen Leidschendam en Zoeterwoude
 4. A4 (nh) tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep
 5. A10 (nh) tussen Nieuwe Meer en Coentunnel
 6. A12 (zh) tussen Den Haag centrum en Prins Clausplein
 7. A12 (ut) Utrecht, Galecopperbrug
 8. A13 (zh) tussen Berkel en Rodenrijs en Kleinpolderplein
 9. A20 (zh) van Kleinploderpleinnaar het Terbregseplein
 10. A58 (nb) tussen Bergen en Zoom en Roosendaal
 11. N62 (ze) Westerscheldetunnel

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).