De Kilometer Heffing

Fri 19-Apr-24
12:26:45

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Bezwaar maken loont - Boetes voor overtreden van milieuzone-regels vaak verscheurd

Datum: Mon 15 July 2019

Door: Ilan Sluis

Amsterdam - Het is een weg van lange adem, maar wie de moeite neemt de boete voor het strafbaar inrijden van een milieuzone aan te vechten, heeft grote kans op succes. Er blijken nogal wat juridische valkuilen te zijn voordat de boete mag worden uitgeschreven.

De vele regels rond de milieuzones leiden tot nog veel meer onduidelijkheid en problemen bij de handhaving van die regels.

Het is een grote ergernis van eigenaren van oude auto's: de onoverzichtelijke milieuzones in de steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en sinds kort Arnhem. Voordat een bestuurder doorheeft dat hij met zijn voertuig bepaalde delen van de stad niet in mag, is hij al geflitst, een uitweg is er vaak niet.

Kassa

In mei onthulde De Telegraaf al dat de kassa voor de overheid flink rinkelt door de verfoeide zones. De afgelopen jaren is voor meer dan elf miljoen euro aan boetes uitgedeeld, van tussen de negentig en vijfennegentig euro per stuk. Vrachtwagenchauffeurs betalen zelfs 230 euro. En daar komt nog negen euro 'administratiekosten' bovenop. Autoclubs ANWB en RAI Vereniging vroegen zich destijds al af waarom het aantal boetes zo hoog is. De wirwar aan milieuregels werd debet geacht aan het prentenfestijn.

Maar als de boete op de mat ploft, loont het de moeite bezwaar te maken tegen de geldstraf. Uit cijfers die De Telegraaf heeft opgevraagd bij het Openbaar Ministerie blijkt dat in een kwart van de gevallen de bon direct wordt verscheurd door de officier van justitie. Als dat niet lukt, is een gang naar de kantonrechter ook zinvol. Daar krijgt vijftien procent van de klagers alsnog gelijk. Die percentages liggen veel hoger dan bij andere verkeersboetes.

"Ruim elf miljoen euro aan boetes"

Van 2015 tot nu maakten in totaal meer dan elfduizend beboete automobilisten bezwaar tegen een bon die ze opliepen nadat ze met hun voertuig een milieuzone in een van de grote steden binnenreden. Daarvan kregen bijna 2800 bezwaarmakers meteen gelijk van de verkeersofficier van justitie, die als eerste de bezwaren behandelt. Van de bijna vijfentachtighonderd afgewezen klagers gingen er vijftienhonderd naar de kantonrechter voor hun gelijk. Ook daar behaalde nog eens bijna vijftien procent succes. Ter vergelijking: het OM meldt dat bij alle verkeersboetes bij elkaar uiteindelijk elf procent van de bezwaarmakers gelijk krijgt.

Volgens een woordvoerder van het OM komt het hoge aantal milieuzoneboetes dat wordt kwijtgescholden door het feit dat het een nieuwe situatie is. "Daardoor komen er nog relatief veel juridische haken en ogen aan het licht", stelt zij. Ze noemt als voorbeeld geldtransporteurs die massaal werden beboet in de Rotterdamse milieuzone. Die kregen met terugwerkende kracht een ontheffing voor hun voertuigen die aanvankelijk de zone niet in mochten. Eerdere boetes werden alsnog vernietigd. En in Rotterdam werd het besluit om ook geen oude benzineauto's meer toe te laten door de rechter vernietigd. Ook die bezwaarmakers werden allemaal tegelijk in het gelijk gesteld.

Maar volgens verkeersjuristen zit het systeem van handhaving van milieuzones zo krakkemikkig in elkaar dat het prijsschieten is als beboete automobilisten bezwaar maken tegen de milieuboete. Jurist Nick Voorbach van verkeersboete.nl: "Van de zaken die ons bureau heeft aangevochten, hebben we zeventig procent gewonnen. Veel beboete automobilisten maken bezwaar, of gaan naar de rechter zonder juridische bijstand. Dat is zonde, want wij weten precies de juridische zwaktes van het ingewikkelde handhavingssysteem rond milieuzones."

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).