De Kilometer Heffing

Fri 19-Apr-24
07:44:13

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Dit betekenen de klimaatplannen voor u

Datum: Fri 28 June 2019

Door: Onze parlementaire redactie

Den Haag - Veel klimaatplannen van het kabinet zijn deze week al uitgelekt, maar vandaag bij de officiële presentatie zijn er nog een paar verrassingen. Een overzicht.

Huizenbezitters kunnen tot 2030 aankloppen voor subsidies om hun woning te isoleren en voor een nieuwe (groene) warmte-installatie. Daar trekt het kabinet honderd miljoen euro per jaar voor uit.

Het Bouw Techniek en Innovatie Centrum krijgt 25 miljoen euro per jaar voor onderzoek naar betere en goedkopere warmtepompen.

Het kabinet zet zwaarder in op waterstof in transport. Er komt meer onderzoek, proeven en speciale infrastructuur.

Kernenergie wordt niet uitgesloten, maar er worden ook geen concrete stappen genomen voor een nieuwe nucleaire reactor.

Automobilist

Veel andere maatregelen zijn eerder deze week al onthuld door De Telegraaf. Voor miljoenen Nederlanders met een benzineauto is er vandaag goed nieuws. De stapeling van lastenverhogingen uit de plannen van Nijpels is van de baan. Voor mensen met een dieselwagen komt er een accijnsverhoging in 2021 en 2023. Elektrische rijders met een leasebak moeten vanaf komend jaar in stapsgewijs meer bijtelling afrekenen bij de fiscus.

Het doel blijft dat in 2030 alle nieuw verkochte auto's elektrisch zijn. Om het aantrekkelijker te maken om zo'n stekkerbolide te kopen hoeft er tot 2024 geen aanschaftaks betaald te worden, daarna komt er een vast bedrag van 360 euro per auto.

Op de lange termijn dreigt een lastenverhoging nu het kabinet de invoering van rekeningrijden gaat voorbereiden. In één van de drie varianten die wordt uitgewerkt zijn benzine- en dieselrijders niet de klos. VVD en CDA hebben een draai gemaakt door hiermee akkoord te gaan.

Energierekening

Het kabinet draait verder opnieuw aan de knoppen van de energierekening. Deze keer moet er een voordeel uitrollen voor huishoudens. Volgend jaar gaat de belasting op gas omhoog en op elektriciteit omlaag. De belastingteruggave, dit jaar in het nadeel van huishoudens omlaag geschroefd, gaat weer omhoog. Verder gaan bedrijven meer klimaattaks betalen en de mensen thuis juist minder. In totaal moet de belastingdruk op de energienota voor huishoudens omlaag. De komende jaren gaat de klimaattaks wel gewoon in stapjes omhoog; de verlichting van de energierekening is mogelijk dus van korte duur.

De grote industrie krijgt een CO2-heffing en voor boeren worden de komende jaren honderden miljoenen uitgetrokken voor verduurzaming en (vrijwillige) vermindering van de veestapel.

Beloftes bedrijfsleven

Al met al moet het pakket leiden tot een CO2-reductie van 49 procent in 2030 ten opzichte van 1990. Over een deel van het pakket van Nijpels heeft Den Haag niet zoveel te zeggen. Er zijn in dat akkoord ook afspraken en toezeggingen gedaan door het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld over het schrappen van eigen parkeerplaatsen bij kantoren. Die blijven ook nog allemaal overeind.

Het conceptakkoord van Nijpels is doorgerekend door de planbureaus. Dat gaat met het échte akkoord voorlopig nog niet gebeuren. Wat het precies doet met onze koopkracht en of het genoeg is om de ultragroene ambities van dit kabinet waar te maken blijft na vandaag onduidelijk.

In de nieuwe Klimaatwet is afgesproken om ieder jaar een soort 'groene Prinsjesdag' te organiseren. De planbureaus laten dan zien hoe het staat met de CO2-doelen van Nederland en wat veel mensen natuurlijk willen weten: wat gaat het ons kosten?

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).