De Kilometer Heffing

Wed 22-Sep-21
23:06:01

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


VVD de weg kwijt - Liberalen overwegen rekeningrijden

Datum: Fri 14 June 2019

Door: parlementaire redactie

Den Haag - Autorijdend Nederland is in verwarring gebracht door de suggestie van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff dat zijn partij in de toekomst nadenkt over de invoering van rekeningrijden.

Cora van Nieuwenhuizen wil dat de VVD gaat onderzoeken hoe elektrische auto's in de toekomst belast kunnen worden.

De liberaal zegt in de podcast Betrouwbare Bronnen dat zijn partij in eigen kring aan een autoplan werkt voor het verkiezingsprogramma van 2021. Voor het eerst sluit Dijkhoff rekeningrijden niet uit als optie. GroenLinks en D66 juichen direct, maar mogelijk te vroeg.

In het kabinet leggen partijgenoten de woorden van Dijkhoff namelijk op een andere manier uit. VVD-minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) stelt dat de partij kijkt hoe elektrische auto's in de toekomst belast kunnen worden als accijnsinkomsten aan de pomp wegvallen: "Het is niet eerlijk om de laatste benzine- en dieselrijders daarvoor op te laten draaien." Volgens haar hoeft het niet zo te zijn dat automobilisten opnieuw automatisch worden uitgemolken voor de schatkist.

Rekeningrijden aan Rutte III voorbij

Premier Rutte herhaalde dat dit kabinet geen rekeningrijden gaat invoeren voor automobilisten: "Maar dat deel rekeningrijden wat we hebben, accijns aan de pomp, komt te vervallen. Dijkhoff wijst erop dat we moeten kijken hoe we dat opvangen."

De minister-president stelt dat het een thema is voor 'het volgende decennium'. "De gemiddelde VVD'er zal zeggen: mooi dan laten we die inkomsten maar zitten. Zo makkelijk is het alleen niet, want die inkomsten worden soms ook gebruikt voor goede dingen zoals het onderwijs, de zorg en onze veiligheid", zegt Rutte. "Dan is de vraag hoe krijg je die inkomsten wel binnen. Dat is een technische vraag. Die zul je een keer moeten beantwoorden."

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).