De Kilometer Heffing

Sun 19-Sep-21
01:17:25

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Blijft klare taal VVD over auto als melkkoe overeind?

Datum: Fri 14 June 2019

Door: Alexander Bakker

"Via accijnzen en boetes zijn het de automobilisten die vele andere potjes van de overheid spekken. Wij willen dat de auto niet langer als melkkoe wordt gebruikt. We hebben auto's nu eenmaal nodig om op onze bestemming te komen." Klare taal van de VVD. Het staat (nog) op de website van de liberalen.

Autorijdend Nederland zal het plan-Dijkhoff met veel belangstelling lezen.

Analyse rekeningrijden

Het woord 'nog' moet u goed onthouden. Vrijdag kwam naar buiten dat fractievoorzitter Klaas Dijkhoff nadenkt over hoe elektrische auto's in de toekomst belast moeten worden. De liberaal sluit rekeningrijden, in tegenstelling tot zijn voorgangers, niet hard uit. Een spitsheffing wel.

Eerder zei VVD-Kamerlid Remco Dijkstra, asfaltwoordvoerder, dat het 'nadenken niet stopt' na vragen over rekeningrijden in de toekomst. GroenLinks stond na afloop van het debat te juichen. Vrijdag ging bij D66 de vlag uit.

Het is nog volstrekt onduidelijk waar de liberalen aan denken, maar op verschillende plekken in Den Haag onder andere bij Financiën is het nadenken inderdaad niet gestopt. Als dit kabinet zijn zin krijgt en iedereen in een stekkerauto gaat rijden, loopt de schatkist miljarden mis aan accijnsinkomsten (plus btw).

Bekijk deze video met hoofdredacteur Paul Jansen over rekeningrijden. Tekst loopt door onder de video.

'Gebruiksbelasting'

Automobilisten met een stekkerbolide hoeven nu geen wegenbelasting te betalen. Dat is natuurlijk vreemd als elektrisch rijden 'het nieuwe normaal' gaat worden. In die zin is het niet gek dat Dijkhoff kijkt naar hoe deze 'gebruiksbelasting' straks kan worden ingevoerd voor alle auto's. Het is immers niet eerlijk als alleen diesel- en benzinerijders moeten opdraaien voor meer asfalt: daar profiteren alle automobilisten van.

Dat is wel andere koek dan kijken naar hoe automobilisten moeten opdraaien voor accijnsderving. Vooralsnog is er geen politieke partij met een serieus plan om deze fossiele verslaving van Den Haag af te bouwen, zoals nu wel al de praktijk is bij de aardgasbaten.

De VVD werkt op dit moment met tegenzin mee aan de invoering van een kilometerheffing voor vrachtwagens. De opbrengst zou teruggaan naar de transportsector voor 'vergroening'. Nou mooi niet dus. Het ministerie van Financiën eist tientallen miljoenen voor accijnsderving. Autorijdend Nederland zal het plan-Dijkhoff met veel belangstelling lezen. Denkt u t.z.t. nog eens aan het woord 'nog'?

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).