De Kilometer Heffing

Fri 17-Sep-21
07:06:04

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


SP keert zich tegen rekeningrijden

Datum: Thu 13 June 2019

Door: Alexander Bakker

Den Haag - De politieke steun voor rekeningrijden brokkelt af. De SP keert zich af van het idee voor een kilometerheffing voor automobilisten.

Kamerlid Laçin: "Automobilist niet afstraffen"

"Autorijden voor mensen die geen alternatief hebben moeten we niet willen afstraffen. Veel automobilisten vrezen dat rijden nog duurder gaat worden door de invoering van een kilometerheffing", zegt SP-Kamerlid Cem Laçin. "Het is mooi als we mensen uit de auto kunnen krijgen, maar niet door ze te beboeten."

Rekeningrijden staat in de belangstelling nu een coalitie van 25 partijen uit de wereld van auto, fiets, openbaar vervoer en transport het plan weer van stal heeft gehaald.

De socialisten waren in 2017 bij de Tweede Kamerverkiezingen nog voorstander van rekeningrijden voor automobilisten. De SP wil nu eerst dat het openbaar vervoer buiten de stad weer een 'reëel alternatief' voor de auto wordt voordat gesproken kan worden over rekeningrijden.

Vervoersarmoede

"Sinds de privatisering van busmaatschappijen is er steeds meer sprake van verschraling", stelt Laçin. Rekeningrijden zou volgens de oppositiepartij nu voor 'vervoersarmoede' kunnen zorgen, zeker in gebieden waar bijvoorbeeld geen bus komt. "Als de auto te duur is zullen mensen steeds meer moeite hebben om werk te vinden of een opleiding te volgen."

Argumenten van voorstanders minder files en beter voor het klimaat overtuigen de SP niet. Kamerlid Laçin: "De files gaan niet drastisch omlaag door rekeningrijden en auto's worden al schoner. We moeten al helemaal niet willen dat we mensen met een diesel of benzineauto gaan afstraffen om de Tesla's van de rijken te subsidiëren."

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).