De Kilometer Heffing

Fri 19-Apr-24
18:04:45

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Nederland bereikbaar houden: dit zijn de plannen

Datum: Wed 12 June 2019

Door: Gijsbert Termaat

Den Haag - Grote overstapstations aan de randen van grote steden en bij belangrijke verkeersknooppunten, betere aansluitingen tussen snelwegen in de Randstad, uitbreiding van het openbaar vervoernetwerk, rekeningrijden en meer fietspaden.

Het zijn een paar van de langverwachte plannen van de Mobiliteitsalliantie die vandaag gepresenteerd zijn aan minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) om Nederland in de toekomst bereikbaar te houden en te voorkomen dat de wegen dichtslibben. Op voorhand liet de bewindsvrouw aan De Telegraaf al weten niets te voelen voor de passage waarin rekeningrijden wordt gepropageerd.

Om de ideeën van de alliantie met 24 partijen als de NS, ANWB, RAI Vereniging, Transport en Logistiek Nederland, Bouwend Nederland en Fietsersbond uit te kunnen voeren, is tot 2040 jaarlijks een extra investering van 3 miljard euro nodig. Maar volgens de mobiliteitsclubs staan daar dan wel maatschappelijke baten tegenover van 18 miljard euro per jaar.

Hoofddirecteur Frits van Bruggen van de ANWB is groot pleitbezorger van 'betalen naar gebruik'. "Het kan toch niet zo zijn dat mijn vader die in één jaar net zoveel kilometers in zijn auto rijdt als ik in twee weken, evenveel belasting moet betalen. Dat klopt gewoon niet, vandaar dat het systeem op de helling moet en eerlijker verdeeld wordt. Ik weet dat 80% van de Nederlanders er ook zo over denkt."

Melkkoe

Maar het is voor de ANWB belangrijk dat de auto geen melkkoe wordt. "Als we naar een ander betaalsysteem gaan en de huidige vormen van autobelasting afschaffen, mag het niet zo zijn dat de schatkist er beter van wordt. Dat willen we absoluut niet! Maar met de grote mobiliteitsveranderingen op komst is het zaak dat we bereikbaar blijven. Het is nu al druk op ons wegennet en op de spoorlijnen, dat wordt alleen maar erger", aldus Van Bruggen.

"De afgelopen tien jaar zijn er een miljoen auto's bijgekomen in ons land, het stadsvervoer van bijvoorbeeld Amsterdam stijgt met vijf procent per jaar en er komen steeds meer fietsen bij. Als dit zo doorgaat, draaien we de komende jaren compleet vast:", meent de ANWB-baas. "We moeten dus wel actie ondernemen en goede plannen maken. We hebben de grootste haven van Europa en de op een na grootste luchthaven, maar daar heb je alleen iets aan als je daar zonder vertraging kunt komen."

Deelauto's

In het zeventig pagina's tellende epistel wordt veel verwacht van hubs die aan de randen van grote steden en bij belangrijke verkeersknooppunten komen te liggen. "Hier moet de overstap van het ene vervoersmiddel naar het andere gemakkelijk gemaakt kunnen worden", voorziet NS-topman Roger van Boxtel. "Dus niet alleen van auto naar trein, bus en metro maar ook van van trein naar elektrische of deelfietsen of -auto's. Bovendien is het de plek waar landelijk ov en streekvervoer samenkomen."

Maar ook winkels, vergaderruimtes, een binnentuin, terrassen en overnachtingsmogelijkheden horen bij een moderne hub. Dat soort grote stations moeten niet alleen in de Randstad verschijnen, zoals het onlangs geopende Lansingerland-Zoetermeer, maar ook bij steden als Groningen, Eindhoven en Maastricht.

Openbaar vervoer

Ook is in het Deltaplan een belangrijke rol voor het openbaar vervoer, dat vaker moet gaan rijden en deels moet worden geautomatiseerd. Gebruikers moeten kunnen vertrouwen op een slimme app, die telkens kijkt wat de beste vervoersmethoden voor de gebruiker zijn. Ook wordt gepleit dat snelwegen in de Randstad beter op elkaar kunnen worden aangesloten en het openbaar vervoer wordt verbeterd. Het doortrekken van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn naar Schiphol bijvoorbeeld, of een betere snelle ov-verbinding tussen Den Haag en Scheveningen.

Wat er uiteindelijk van de plannen terecht gaat komen is afhankelijk of de politiek het zal gaan omarmen.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).