De Kilometer Heffing

Wed 22-Sep-21
21:56:25

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Ja hoor. Trek de portemonnee maar: u MOET rekeningrijden

Datum: Tue 11 June 2019

Door: M. Goes

Autorijden is in Nederland al onbetaalbaar, maar als het aan de RAI, ANWB en nog wat (ongekozen) lobbyclubs ligt wordt het nog wat duurder. Goede oplossingen zijn verboden want u moet en zal gaan rekeningrijden """""om files te voorkomen"""".

Een van de beloftes van het huidige kabinet was dat zij rekeningrijden niet zouden invoeren. Nou, aan die belofte gaan ze zich houden, maar niet op de manier waarop u hoopt: ze voeren het gewoon na hun regeerperiode in. Ja, dat is een mooie manier waarop u wederom gefopt wordt. Het is voorlopig nog een voorstel in het 'Deltaplan Mobiliteit', maar aangezien de automobilist gaat betalen, weet u nu al dat het gewoon ingevoerd wordt.

Het Deltaplan is opgesteld door RAI Vereniging, ANWB, NS, Transport en Logistiek Nederland, Koninklijk Nederlands Vervoer, de Fietsersbond en Rover. Wat die laatste twee te zoeken hebben in een club die over snelwegen gaat is een raadsel, maar het maakt wel duidelijk waar de autohaat vandaan komt. Hoe dan ook, ze willen vanaf 2024 een privacyhatend systeem van kilometerbeprijzing instellen.

De drogredenering van de club -onder aanvoering van opperlobbyist Steven "op een of andere manier denkt iedereen dat ik heel slim ben" van Eijck- is dat u minder gaat autorijden als het duurder wordt. Terwijl iedereen (behalve Arjen Lubach) weet dat het niet waar is: als de benzineprijs stijgt gaan we ook gewoon met zijn allen krom liggen omdat we op een bepaalde tijd op een bepaalde plek moeten zijn en er geen andere optie is dan de auto (want het openbaar vervoer is non-existent).

Desondanks zegt Van Eijck: "Een kilometerheffing bij auto's en trucks zal het verkeer met meer dan tien procent terugschroeven, omdat bestuurders gecalculeerder gaan rijden. Dat scheelt dus ook in CO2-uitstoot en de files worden teruggedrongen." Als hij nou eerst eens met zijn vriendjes van de ondernemersclubs afspreekt dat mensen niet op een kantoor hoeven te werken, zodat ze daar niet met zijn allen om 09:00 precies hoeven te zijn.

Het enige positieve aan het voorstel is dat de clubs tegenover de kilometerheffing een verlaging van BPM, motorrijtuigenbelasting, accijnzen en bijtelling willen doorvoeren. Althans, sommige van de lobbyclubs willen dat, want de groene zieltjes willen alles juist nog duurder maken. Overigens kunt u die verlaging van de motorrijtuigenbelasting ook meteen met wat korrels zout omhullen: hij wordt voordien even schrikbarend verhoogd, zodat de verlaging er uiteindelijk op neer komt dat u hetzelfde blijft betalen.

Mogen we er nogmaals op wijzen dat niemand voor de lol in de file gaat staan, maar dat men daar staat omdat er gewoon geen alternatief is. Wellicht moeten de door chauffeurs rondgereden kletsverhalenvertellers eens gewoon met het openbaar vervoer naar een willekeurig bedrijventerrein proberen te komen. Het is niet mogelijk.

Uiteraard is het hele proces helemaal niet ingegeven door een wens om Nederland beter begaanbaar te maken. Welnee, het hele verhaal komt voort uit de wens van het kabinet om 'het groenste kabinet ooit' te worden en dat haalt zelfs CDA en VVD over naar team rekeningrijden. Het klimaat moet gered worden, en dat gaan ze niet doen door de echte boosdoeners (industrie, transport) aan te pakken, maar door makkelijke slachtoffers te zoeken: de burger. Gefeliciteerd met rekeningrijden. U staat straks voor een euro per minuut in de file.

Goh, dat is een meevaller: minister Cora van Nieuwenhuizen blijft faliekant tegen spitsheffingen en rekeningrijden. Tegen de Telegraaf zegt ze: "Nee. Er staat heel duidelijk in het regeerakkoord dat er best proeven gedaan mogen worden om te kijken of je op een andere manier infrastructuur kunt betalen. Daar zijn tolwegen een voorbeeld van of het belonen van mensen die de spits mijden."

Bron: AutoBahn


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).