De Kilometer Heffing

Fri 17-Sep-21
05:55:32

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


De klimaatstrop is vakkundig weggemoffeld

Datum: Thu 14 March 2019

Door: Martin Visser

Amsterdam - De koopkrachtgevolgen van het klimaatbeleid zijn voor honderdduizenden gezinnen veel groter dan de gepresenteerde gemiddeldes doen vermoeden. Uitschieters van meer dan 3 procent koopkrachtverlies blijven onzichtbaar in de doorrekening.

Koopkrachtverlies voor honderdduizenden onzichtbaar

Het Centraal Planbureau (CPB) maakte gisteren bekend dat het gemiddelde koopkrachtverlies door het klimaat- en energiebeleid 1,3 procent is. Van de 7,8 miljoen huishoudens zal in de helft van de gevallen het negatieve effect voor de portemonnee groter zijn.

De rekenmeesters presenteerden alleen de gevolgen voor 90 procent van de huishoudens. De onderste en de bovenste 5 procent staan niet in het rapport omdat die volgens het CPB 'onnauwkeurig' zijn. Dat betekent dat circa 390.000 huishoudens een groter koopkrachtverlies zullen lijden dan de gepresenteerde plaatjes laten zien.

Puntenwolken

De doorrekeningen van het klimaatbeleid waren voor het kabinet reden om na de presentatie een koerswijziging aan te kondigen. Rutte maakte bekend dat hij burgers wil ontlasten en bedrijven zwaarder gaat aanslaan. Zo is er opnieuw grote onzekerheid over de definitieve financiële gevolgen voor Nederlanders.

Tot voor kort publiceerde het CPB zogeheten puntenwolken waarin de uitschieters in koopkracht zichtbaar waren. In 2012 leidde dat vlak na de kabinetsformatie tussen VVD en PvdA tot grote commotie toen bleek dat sommige groepen Nederlanders extreem getroffen werden door de plannen voor de inkomensafhankelijke zorgpremie.

Grootste klappen

De rekenmeesters laten nu een bandbreedte van de koopkracht zien. Dat loopt van -0,5 procent tot -2,9 procent. De allergrootste financiële klappen staan niet in de doorrekening van de klimaatplannen. Die treffen 200.000 huishoudens van tweeverdieners, 170.000 alleenstaanden en 23.000 eenverdieners.

Ter illustratie: bij alleenverdieners gaat het negatieve koopkrachteffect tot -3,2 procent. Dan blijft onzichtbaar dat tienduizenden alleenverdieners een groter verlies hebben, waarbij onduidelijk is hoe groot.

'Minima en maxima zijn nauwelijks fatsoenlijk te berekenen', legt Patrick Koot, koopkrachtexpert van het CPB, uit. 'Daar kunnen soms vreemde uitschieters tussen zitten. Denk aan studenten die 80 procent van hun inkomen uitgeven aan energie. Die uitschieters kunnen voor een vertekend beeld zorgen.'

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).