De Kilometer Heffing

Sat 18-Sep-21
18:22:10

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Twijfels over rekenmethode autoplannen klimaatakkoord

Datum: Wed 20 February 2019

Door: Onze parlementaire redactie

Den Haag - Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ligt onder vuur nu er grote twijfels zijn over de geheime rekenmethode die wordt gebruikt voor de autoplannen uit het klimaatakkoord van Ed Nijpels.

Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onder vuur

De afgelopen jaren hebben meerdere kabinetten zich verslikt in voorspellingen over de verkoop van elektrische auto's. De rekenmethode achter deze ramingen wordt ook gebruikt bij de doorrekening van het plan om megasubsidies uit de delen voor de aanschaf van elektrische auto's.

CDA en GroenLinks willen dat het rekenmodel openbaar wordt om te kunnen controleren hoe het kan dat voorspellingen er zo naast zitten. "Het kabinet zat er meer dan honderd procent naast", zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. "Daardoor is de overheid miljarden kwijt aan subsidies en misgelopen belastingen."

Geheim

Staatssecretaris Snel van Financiën stelt dat de berekening geheim is. Inmiddels blijkt dat de cijfers afkomstig zijn van het PBL, maar het planbureau moet door alle ophef bekennen dat de verwachting afkomstig is van een bedrijf uit Rotterdam.

"Zij hebben het enige model voor het gebruik van elektrische voertuigen in Nederland", laat het PBL in een verklaring weten. "Omdat het model geen eigendom van ons is, kunnen we dit ook niet ter beschikking stellen aan derden."

Omtzigt reageert als door een wesp gestoken: "Als ik het niet mag controleren, hoe kan ik dan mijn werk doen?" Op de autoplannen uit het klimaatakkoord is al veel kritiek, vooral omdat de subsidies en accijnsderving moeten worden opgehoest door hogere accijnzen aan de pomp, een hogere wegenbelasting en de introductie van een nieuwe klimaattaks.

Ook over de doorrekening van de rest van het klimaatakkoord zijn steeds meer twijfels in de Tweede Kamer. Het PBL geeft toe deels gebruik te moeten maken van cijfers over de energiemarkt uit 2017. "De onderhandelingen zijn grotendeels gebaseerd op deze cijfers", stelt het PBL. "Het zou verwarring teweegbrengen en het proces verstoren als we dit niet als basis zouden nemen."

Verouderd

Juist over deze verouderde cijfers is deze week veel discussie. Het kabinet gebruikte de PBL-cijfers uit 2017 om te ontkennen dat de energierekening dit jaar gemiddeld 300 euro duurder uitvalt. Minister Wiebes (Klimaat) moest na nieuwe CBS-cijfers in de Tweede Kamer bekennen dat het wel klopt.

Bovendien blijkt op basis van de CBS-cijfers dat het PBL veel te rooskleurige voorspellingen heeft gemaakt over het energieverbruik van huishoudens.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).