De Kilometer Heffing

Fri 17-Sep-21
06:51:55

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Toekomstbeeld: kilometerheffing in België, ook voor u

Datum: Wed 26 December 2018

Door: @T. Veenkamp

In onze landelijke politiek rust al jaren een taboe op dat ene controversiële woord: kilometerheffing. Het eerste kabinet-Rutte zette er een streep doorheen, en ook vandaag de dag is de VVD nog steeds mordicus tegen.

In België is een stukje rekeningrijden tegen fileleed echter best bespreekbaar. Het vrachtverkeer moet al aftikken, maar nu koerst de regering van Vlaanderen ook af op een kilometerheffing voor personenwagens op alle wegen in het gewest. Voor de helderheid: daar heeft die lokale coalitie de bevoegdheid voor. Waar die eerst ook de optie van een lokale heffing onderzocht, is die nu van tafel en gaan alle onderzoekspijlen op de allesomvattende belasting.

Welke variant het best werkt - bijvoorbeeld die van een verhoogd tarief tijdens de spits - is ook nog een openstaande vraag. Volgens De Tijd moet het onderzoek in het voorjaar klaar zijn en zal een volgende regering de taks op z'n vroegst in 2024-2025 kunnen invoeren.

Ja, dat betekent dat ook de Nederlandse automobilist dan mag gaan betalen. Hoe de Belgen dat precies voor zich zien blijft overigens nog totaal onduidelijk, wel weten we dat vrachtwagens al zo'n kastje met zich meetorsen. Om toch enig nader licht in het duisternis te brengen: in 2016 speelde dit idee ook al in België, van de kosten daarvan voor de Hollandse autorijder maakten we toen deze niet-onverdienstelijke maar helaas weinig betrouwbare schatting.

Kortom, het regent onduidelijkheden, en boze reacties ook trouwens. Sluiten we maar af met de opmerking dat u er in elk geval betere Belgische wegen voor terugkrijgt, want daar moet de opbrengst van de autotaks volgens minister Ben Weyts (Mobiliteit) naartoe. Het zou eens tijd worden.

Bron: Das Kapital


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).