De Kilometer Heffing

Thu 23-Sep-21
02:30:01

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Dit gebeurt er met de waarde van uw auto als het vvd verkoopverbod in 2030 van kracht wordt

Datum: Fri 21 December 2018

Door: @Van Rossem

Wij citeren Bas van Putten, autojournalist extraordinaire, die op twitter een korte opsomming gaf van de gevolgen van het aankomende verkoopverbod van benzine- en dieselauto's.

Van Putten verwacht in zijn analyse allereerst dat de verkoop van auto's met een verbrandingsmotor instort, en dat de afschrijving van de restwaarde enorm versneld raakt. Gevolg is dat Jan Modaal zijn occasion niet meer verkocht krijgt (en zelfs met subsidie geen nieuwe of tweedehands elektrische auto kan betalen). Maar: "Intussen financiert hij wel vergroening via de accijnzen." Vervolgens, zo signaleert Van Putten, zakken de lage inkomens nog verder weg door kapitaalverlies (auto niks meer waard, geen geld voor nieuwe). Compensatieregelingen, zoals die stekkersubsidie, zijn alleen prettig voor de bovenmodalen die Tesla's en BMW i-modellen kunnen betalen. Ondertussen wordt het 'fossiele' wagenpark massaal naar minder kieskeurige landen geëxporteerd. Netto milieuwinst: NUL. Tenslotte verwacht Van Putten op de kortere termijn een stijging van de CO2-uitstoot. "Mensen zullen vanaf nu zo lang mogelijk in hun oude auto's blijven rijden. Een relatief energiezuinige nieuwe(-re) is als tussenoplossing toch ten dode opgeschreven."

Dit is een sombere voorspelling, maar wel eentje die door het gezond verstand gedragen wordt - in tegenstelling tot de storm & drang die nationale tweedehands autoverkoper Mark Rutte ineens heeft om de verbrandingsmotor te verbannen. Elektrische auto's zijn cool, de technologische vooruitgang van die wagens is awesome, maar de onbezonnen "oplossingen" waar Ed Nijpels nu mee komt, zullen alleen maar tegenstellingen tussen arm en rijk vergroten, mensen hun mobiliteit afnemen en mogelijk heel veel kwaad bloed zaaien vanwege compensatiebelastingen. Niet voor niets mompelt Van Putten halverwege zijn tweets nog iets over een aanstaande opstand. Zit ook niemand op te wachten natuurlijk, maar de vraag die steeds vaker gesteld zal (en mag) worden: hoe lang kan de klimaatkruik te water?

Bron: Geen Stijl


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).