De Kilometer Heffing

Thu 23-Sep-21
02:19:46

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Verzekeraars gaan voor privacyloos autorijden en u vindt het wel best

Datum: Thu 15 March 2018

Door: @T. Kersjes

Volgende week woensdag mag u niet alleen stemmen voor lokale politici met een mening over parkeerbeleid en kapvergunningen, maar ook voor het referendum over de sleepwet. Hou dit even in uw achterhoofd.

Vandaag kwam het Verbond van Verzekeraars met het verzoek of de overheid een zwarte doos voor auto's kan verplichten, dankuvriendelijk. Volgens het Verbond moeten we hierbij denken aan een Event Data Recorder die, net als in een vliegtuig, data opslaat die duidelijkheid kan bieden bij ongelukken. Handig voor de politie, maar natuurlijk voor de verzekeraar om vast te stellen wie er aansprakelijk is voor een ongeluk.

Handig joh, weer een stukje privacy inleveren om het leven van verzekeraars makkelijker te maken. Nou, eerlijk is eerlijk: het Verbond benadrukt in het uitgebreide meningpapier (pdf) dat zo'n kastje alleen de laatste 8 seconden moet vastleggen, en de info van daarvoor steeds moet overschrijven. En ach, als er dan toch data verzameld wordt (en niet alleen de laatste 8 seconden), dan moeten we de data beschikbaar maken voor nuttige toepassingen via een onafhankelijke, niet-commerciële instantie.

Want: Onder meer toeleveranciers, herstelbedrijven en verzekeraars hebben die gegevens ook nodig om goede producten te ontwikkelen zeker nu die data real time beschikbaar komen. Verzekeraars hebben informatie nodig om bijvoorbeeld verzekeringen op basis van rijgedrag mogelijk te maken [gebeurt al, nitwits] , hulpverlening en herstel te regelen en ongevallen te voorkomen. En Het Verbond vindt dat consumenten zelf de regie moeten hebben op hun data en dus ook zelf kunnen bepalen welke instanties over deze data kunnen beschikken.

Sorry hoor, maar dit vinden we gewoon verdacht, en niet zomaar. Wilt u echt op aanraden van uw verzekeraar uw autodata in een grote database flikkeren, in ruil voor een halve euro korting op de premie? Nou, het treurige antwoord op die vraag is waarschijnlijk 'ja'. Een land dat zonder noemenswaardige campagne waarschijnlijk vóór de sleepwet gaat stemmen, levert heus wel graag haar privacy in bij een branche die als onbetrouwbaar te boek staat in ruil voor een financieel voordeeltje.

Bron: AutoBahn


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).