De Kilometer Heffing

Sun 19-Sep-21
00:21:17

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Uitlezen van datarecorder na ongeval levert snel informatie op

Datum: Thu 15 March 2018

Door: Gijsbert Termaat

Den Haag - Auto's moeten verplicht een 'zwarte doos' krijgen waarin alle belangrijke informatie tijdens een rit wordt opgeslagen. Als er een ongeluk gebeurt kan razendsnel worden vastgesteld wie er schuldig is. Ook kan veel eerder de (letsel)schade worden afgehandeld.

Verzekeraar wil 'zwarte doos' in auto

Dat stelt het Verbond van Verzekeraars in een studie 'Voertuigdata: de klant aan het stuur' die vandaag wordt gepresenteerd, maar al in bezit is van De Telegraaf.

"Wij vinden dat voertuigen een zogenoemde Event Data Recorder (EDR) aan boord moeten hebben, zodat bij een ongeluk de ongevalsomstandigheden snel beschikbaar komen. Na een aanrijding kan een onafhankelijke partij, bijvoorbeeld de politie, de ongevalsdata van deze black box uitlezen en kan de verzekeraar snel een oordeel vormen over de aansprakelijkheid", zegt algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond.

"Hoe hard is er gereden? Hoe lang was de remweg? Droeg men een veiligheidsgordel? En zelfs kan je bedenken dat het zichtbaar is of er bijvoorbeeld gebeld werd tijdens het rijden, mocht de politiek dat willen. Allemaal zaken die het makkelijker maken een ongeval te reconstrueren en vast te stellen wie er fout was", meent Weurding, die benadrukt dat het kastje alleen de informatie van de laatste 8 seconden opslaat en 'oudere' informatie continu wist.

Enthousiasme

Het plan van het Verbond is bij voorbaat al met enthousiasme ontvangen door partijen als de ANWB, Veilig Verkeer Nederland en de politie. "We zijn positief, al is het wel belangrijk dat er één standaard komt die voor alle merken gaat gelden", zegt een woordvoerster van de Nationale Politie. "Maar het idee dat straks oorzaken van ongevallen via het uitlezen van een apparaat snel ter beschikking komen, is natuurlijk winst voor iedereen."

Voertuigen verzamelen - vaak ongemerkt - nu al steeds meer real time data over het verkeer, het rijgedrag van de bestuurder en de prestaties van de auto zelf. Dat betekent dat autofabrikanten een schat aan data verzamelen. "Het probleem is alleen dat fabrikanten zelf alle data uit het voertuig willen beheren en alleen tegen betaling beschikbaar stellen aan derden", stelt Weurding.

Vurig pleidooi

Het Verbond vindt die situatie te gek voor woorden. "Wij houden dan ook een vurig pleidooi om consumenten de baas te laten zijn over hun eigen autodata. Dat zou kunnen door die informatie beschikbaar te maken voor nuttige toepassingen via een onafhankelijke (niet-commerciële) instantie, bijvoorbeeld de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW)", aldus de directeur.

Jaarlijks worden zo'n 900.000 claims na aanrijdingen ingediend bij verzekeraars die uiteindelijk een bedrag van €14 miljard aan schadevergoedingen uitkeren aan gedupeerden.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).