De Kilometer Heffing

Sat 18-Sep-21
18:28:10

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Invoering vrachttaks in 2023

Datum: Tue 06 March 2018

Door: Alexander Bakker

Den Haag - De omstreden kilometerheffing voor vrachtwagens wordt op zijn vroegst in 2023 ingevoerd. Over drie jaar begint de bouw van tolpoortjes en vinden er testen plaats met het systeem.

Dat maakt minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) vandaag bekend. In het regeerakkoord staat dat de vrachttaks 'zo spoedig mogelijk' moet worden ingevoerd. Maar waar deskundigen al jaren op wijzen is werkelijkheid geworden: het gaat nog jaren duren voor de kilometerbelasting voor vrachtverkeer kan worden ingevoerd.

Van Nieuwenhuizen erkent dat de invoering minimaal vijf jaar gaat duren. Ook is er een nieuwe wet nodig om het mogelijk te maken. De Tweede Kamer kan hier waarschijnlijk pas in de nadagen van dit kabinet een knoop over doorhakken.

Tarieven

De minister gaat dit jaar met staatssecretaris Snel (Financiën) wel al kijken naar de spelregels als de tarieven, op welke wegen de heffing moet worden ingevoerd en hoe de uitvoering wordt georganiseerd.

Het kabinet ziet de vrachttaks als een milieumaatregel. Het is de bedoeling dat de inkomsten worden teruggesluisd via een verlaging van de motorrijtuigenbelasting op vrachtauto's en groene subsidies voor de transportsector.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).