De Kilometer Heffing

Mon 20-Sep-21
09:49:11

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Verkiezingen dreigen uit te lopen op wedstrijdje autohaat

Datum: Fri 02 March 2018

Door: M. Goes

De lokale verkiezingen zijn in aantocht en dat betekent dat er weer allerlei milieuzone-plannen in de lucht hangen. In verschillende steden proberen Groenlinks en D66 de auto bijna helemaal weg te krijgen uit het centrum.

Volgens Detailhandel Nederland wil maar liefst één op de vier partijen in Nederland hun stadscentrum autoluw of autovrij maken. Daarmee moeten de centra aantrekkelijker worden gemaakt volgens de lokale politici, die voorbij gaan aan het feit dat ze helemaal geen openbaar vervoer als alternatief bieden. Voor winkeliers is zo'n mooi autoluw stadscentrum een ramp: als er geen auto's zijn, kunnen er ook geen (goed, nauwelijks) mensen komen.

Oud-ANWB-baas Guido van Woerkom, die nu voorzitter is van Detailhandel Nederland, trekt aan de alarmbel. "Het schrappen van 10.000 parkeerplaatsen in het centrum van Amsterdam (GroenLinks), 2000 in Rotterdam (D66) of het sluiten van parkeergarages in Utrecht (GL) lijkt louter en alleen gericht tegen auto's in plaats van dat het de binnenstad vooruithelpt," zegt hij in De Telegraaf.

OV

Er zijn overigens niet alleen slecht overdachte plannen: de Rotterdamse SP pleit voor een autovrij centrum, maar wil daarvoor in de plaats wel gratis OV. Of het werkt is een tweede, maar er is in ieder geval over de consequenties nagedacht. Hoe moet je immers een grote aankoop meenemen? Als je niet met de auto kunt komen, ben je dankzij buslijn 23, tramlijn 45 en overstappen op metro X anderhalf uur onderweg, terwijl je met de auto in een kwartier op de exacte bestemming zou zijn.

In de Amsterdamse filterbubbel denkt D66 zelfs over een parkeertarief van €7,50 per uur om automobilisten te weren. Iedereen weet dat de auto gewoon blijft komen en dat D66 gewoon meer ivoren torens en droomplannen wil bouwen. Van Woerkom over de vraag of het zinvol is: "Nee, absoluut niet. Klanten willen aan het eind van een dag winkelen met een goed gevoel naar huis gaan. Een gastvrij en aantrekkelijk parkeerbeleid is dan geen overbodige luxe in een tijd waarin beleving een steeds belangrijker onderdeel uitmaakt van het winkelen."

Er zijn overigens ook partijen die niet willen dat de auto als melkkoe gebruikt wordt en die pleiten voor verlaging of bevriezing van de parkeertarieven. Het blijft dus zaak om goed in de gaten te houden wat degene wiens vakje rood geverfd wordt daadwerkelijk met je auto van plan is.

Bron: AutoBahn


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).