De Kilometer Heffing

Thu 23-Sep-21
02:36:11

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Kabinet pakt fileleed aan

Datum: Fri 08 December 2017

Door: Alexander Bakker

Miljoenen voor extra asfalt en spoor

Den Haag - De strijd tegen files wordt opgevoerd door het kabinet. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) kondigt nieuwe maatregelen aan. In totaal trekt de bewindsvrouw ruim zevenhonderd miljoen euro extra uit om het wegennet te verbeteren. Er wordt ook extra geïnvesteerd in het spoor.

Het geld gaat onder anderen naar een aantal nieuwe asfaltprojecten. Zo gaat het bekende fileknelpunt op de A2 tussen Deil en Den Bosch op de schop. Waarschijnlijk wordt de weg verbreed. Ook komt er extra geld voor de A1 bij Barneveld. Verder komen miljoenen beschikbaar voor de A58 tussen Tilburg en Breda en de A15 tussen Papendrecht en Gorinchem.

De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kondigde in het regeerakkoord al aan verder te gaan met de aanleg van de nieuwe snelweg A16 bij Rotterdam, de verlengde A15 in Gelderland en de veelbesproken verbreding van de A27 bij Utrecht. Ook de beruchte flessenhals op de A4 bij Leiderdorp gaat eindelijk weg.

Spitsstroken

Voor de korte termijn kondigt Van Nieuwenhuizen een pakket aan simpele maatregelen aan om files te bestrijden. Ze trekt daar honderd miljoen euro voor uit. Rijkswaterstaat gaat onder andere spitsstroken eerder openzetten en maatregelen nemen om sneller de weg vrij te maken na een ongeluk. Ook worden kleine aanpassingen aan het wegdek gedaan om de doorstroming te verbeteren.

De investeringen voor een betere bereikbaarheid van Nederland zijn in de afgelopen dagen afgesproken met vertegenwoordigers van alle regio's. Komende maandag spreekt de Tweede Kamer over het zogeheten Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport (MIRT).

Verkeersveiligheid

Er is niet alleen gesproken over projecten rond snelwegen. Zo komt er ook extra geld om de verkeersveiligheid op N-wegen te vergroten. Het gaat om een bedrag van vijftig miljoen euro. Er komt speciale aandacht voor de N59 op Goeree Overflakkee en de drukbereden N35 bij Raalte.

Met de metropoolregio Rotterdam-Den Haag en Amsterdam worden afspraken gemaakt over een betere bereikbaarheid. De twee regio's kregen vorig jaar ieder 200 miljoen euro, maar concrete plannen bleven uit. Nu gaat er gekeken worden naar een nieuwe brug over de Nieuwe Maas in Rotterdam en een betere ov-verbinding naar de Binckhorst in Den Haag.

De regio Utrecht werd vorig jaar overgeslagen, maar daar komt nu alsnog extra aandacht voor. Het gaat vooral om verbeteringen in het openbaar vervoer.

Treinen

Voor reizigers op het spoor is er ook goed nieuws. Er komt 150 miljoen euro beschikbaar voor 'parkeerplaatsen' voor treinen. Er kunnen daardoor in de toekomst meer en langere treinen rijden. Vooral rond de steden is er tekort aan zogeheten opstelterreinen.

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) kondigt verder een proef aan met een waterstoftrein in Noord-Nederland. Ook station Eindhoven gaat op de schop in aanloop naar een nieuwe directe spoorverbinding met Düsseldorf (De). Ook moet het populaire Eindhoven Airport beter bereikbaar worden gemaakt.

De problemen met de drukte op het spoor tussen Delft en Rotterdam krijgt extra aandacht van de nieuwe staatssecretaris. Dat is nodig om Schiedam Centrum te behouden als intercitystation. Verder wordt er gekeken naar een betere treinverbinding tussen Utrecht en Leiden.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).