De Kilometer Heffing

Thu 23-Sep-21
02:07:16

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Bedrijven bang voor plannen kilometerheffing vrachtwagens

Datum: Thu 21 September 2017

Door: Redactie Parlement

Den Haag - Het bedrijfsleven slaat alarm over een mogelijke extra heffing voor vrachtwagens. Verladers- en exportorganisatie Evofenedex waarschuwt voor grote economische schade.

De Telegraaf onthulde onlangs dat een extra taks voor vrachtverkeer aan de formatietafel wordt overwogen.

Wegenbelasting

Het nieuwe kabinet kan aan verschillende knoppen draaien. Er kan bijvoorbeeld gesleuteld worden aan de hoogte van de wegenbelasting, de kosten voor het zogeheten eurovignet of door invoering van een kilometerheffing voor vrachtwagens.

ChristenUnie en D66 zijn te porren voor een kilometerheffing als oplossing voor de drukte op de wegen én als milieumaatregel, maar VVD en CDA hebben zich in de afgelopen jaren als fel tegenstander van rekeningrijden gepositioneerd.

'Alle voertuigen meenemen'

Evofenedex ziet helemaal niets in een kilometerheffing. "Een vorm van betalen naar kilometer per vrachtauto zoals het nieuwe kabinet nu mogelijk voorstaat, lost alleen files op als alle voertuigen in het systeem worden meegenomen", waarschuwt de ondernemersvereniging.

Het komt volgens de club uiteindelijk neer op een "koude lastenverhoging". Bovendien vreest de organisatie van handelsbedrijven en exporteurs dat Nederland zijn positie als logistiek knooppunt van Europa kwijtraakt. "Daar zijn veel banen van juist lager opgeleide mensen mee gemoeid. Honderdduizenden mensen werken als chauffeur of magazijnmedewerker."

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).