De Kilometer Heffing

Fri 17-Sep-21
06:00:52

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Hoge Raad: flitsen door fiscus fout

Datum: Fri 24 February 2017

Een baanbrekende uitspraak van de Hoge Raad. De Belastingdienst mag niet meer op grote schaal foto's op snelwegen maken en opslaan ter controle van rittenregistraties voor de bijtellingsregeling. Dat is in strijd met privacywetgeving.

Die uitspraak deed het hoogste rechtscollege vrijdag nadat de advocaat-generaal eerder al meende dat de Belastingdienst "geen bevoegdheid" heeft voor deze "inbreuk op de persoonlijke levenssfeer".

Advocaat Guido de Bont, die een van de zaak aanspande namens zijn clint, verwacht dat de uitspraak "miljoenen Nederlanders raakt die dagelijks worden geconfronteerd met deze foto's".

De Bont vocht een naheffing van de fiscus aan voor een belanghebbende die zich met de foto's geconfronteerd zag in een discussie over de juistheid van zijn rittenadministratie. Zakelijke rijders die hun auto van de zaak voor minder dan 500 km per jaar priv gebruiken hoeven geen extra belasting te betalen in de vorm van bijtelling.

Probleem met de camerabeelden is dat ze een "zeer gedetailleerd inzicht geven in het verplaatsingsgedrag van automobilisten", zegt De Bont.

De uitspraak van de Hoge Raad betekent niet dat iedereen die een conflict heeft gehad met de fiscus over zijn rittenadministratie ook met terugwerkende kracht een streep kan zetten door zijn naheffing. "Je moet wel bezwaar hebben gemaakt", zei De Bont eerder tegenover De Telegraaf.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).