De Kilometer Heffing

Sun 19-Sep-21
01:59:25

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Politiek tegen rekeningrijden

Datum: Thu 15 December 2016

Door: Redactie parlement

Den Haag - Het jubelende rapport van leasemaatschappij LeasePlan over de invoering van kilometerheffing wordt slecht ontvangen bij VVD, CDA en PVV.
De grootste leasemaatschappij van Nederland stelt dat rekeningrijden de enige manier is om de groeiende filedruk tegen te gaan. Dit zou volgens het bedrijf kunnen door het rijden in de spits duurder te maken.

"Een slecht plan, waarbij mensen die iedere dag naar hun werk gaan worden opgezadeld met een financiële straf. Alsof iemand voor de lol de file inrijdt", foetert VVD-Kamerlid Visser.

De liberaal is verrast over de houding van de ANWB, Bovag en RAI die zich eerder al achter het rekeningrijden schaarden. "Bijzonder dat al die organisaties geen asfalt willen en pleiten voor een plan dat bij het invoeren minimaal tien jaar duurt."

'Stoffig plan'CDA-Kamerlid Van Helvert noemt rekeningrijden "een stoffig plan uit de oude doos." Hij gelooft niet dat mensen later op hun werk mogen komen om onder de fileboete uit te komen: "Van de leraar wordt verwacht dat de les echt om half negen begint en de bouwvakker kan ook niet later op de werkplaats verschijnen. Deze werknemers hebben geen keuze om op een ander tijdstip te vertrekken. Moet ik die mensen dan meer gaan laten betalen?"

Ook de PVV wordt er niet heel warm van. "Wij zijn heel erg tegen. Van rijk tot arm staan we in dezelfde file. Het is asociaal om mensen met een kleine portemonnee uit de auto te jagen", reageert PVV-Kamerlid Madlener woedend. Hij vindt het onverstandig dat een leasebedrijf zich mengt in de discussie: "LeasePlan heeft makkelijk praten, want de werkgever mag het betalen."

Het huidige kabinet heeft afgesproken om geen kilometerheffing in te voeren. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) waarschuwde onlangs dat een volgend kabinet niet te 'lichtzinnig' moet denken over rekeningrijden. Volgens de bewindsvrouw kan het jaren duren om alleen al de bestaande autobelastingen aan te passen.
D66 en GroenLinks zijn wel warme voorstanders van het rekeningrijden.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).