De Kilometer Heffing

Thu 23-Sep-21
01:52:52

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Elite: klootjesvolk moet kappen met autorijden

Datum: Sat 29 October 2016

Door: M. Goes

Nu breken al onze klompen. Onze bloedeigen lobbygroepen keren zich tegen de automobilist: ze willen rekeningrijden invoeren. Volgens RAI, Bovag en ANWB is dat de enige oplossing voor het fileprobleem.

Rekeningrijden is een doodgeboren kind dat maar niet echt wil sterven. Steeds is er weer een of andere malloot die het arme lijk weer opgraaft en opwarmt teneinde zijn vijf minuten roem te behalen in de media. In juni maakte de RAI gebruik van de komkommertijd om het onzalige plan weer eens te lanceren. Gelukkig zonder al teveel succes, maar ze zijn op zoek gegaan naar gelijkgestemden die lekker mee kunnen blaffen. Die vonden ze in de Bovag en de ANWB.

De drie lobbyclubs die zich voor de automobilist zouden moeten inspannen zijn van hun geloof gevallen en proberen de auto weg te pesten met bespottelijke volgtechnologie en kilometerkosten. Vreemde elitaire gedachte: 'het gepeupel stapt wel uit de auto als het onbetaalbaar is vanwege kilometerheffingen, kunnen wij veelverdieners lekker doorkachelen'.

Eerder legden we al eens uit dat je voor rekeningrijden privacyverbrandende apparatuur in je auto moet laten bouwen. De overheid is daardoor altijd op de hoogte van waar je bent en kan je zo rekeningen sturen voor je gereden kilometers. Wat de belangenverenigingen uit het oog lijken te verliezen is dat we in Nederland al lang aan het rekeningrijden zijn, we noemen het accijns (kwartje van Kok, anyone?).

Daarnaast is er wél een oplossing voor het fileprobleem. We noemen het openbaar vervoer. Dat bestaat in Nederland nagenoeg niet. Ja, er rijden treinen van allerlei plaatsen waar je niet bent, naar allerlei plaatsen waar je niet hoeft te zijn, maar dat is het onrendabelenvervoer. Als dat nou eens serieus zou worden aangepakt door vast allerlei (ondergrondse!) metrolijnen te bouwen op plaatsen waar ooit huizen en drukte gaan komen, dan ben je de fileproblematiek voor.

Overigens bewijst het openbaar vervoer nog iets: mensen zijn niet gevoelig -meer- voor financiële prikkels op het gebied van vervoer. De NS biedt een abonnement van een luttele €99,- per maand waarmee je onbeperkt met de trein mag rijden. Enige addertje onder het gras, je mag niet in de spits reizen. Je raadt het vast al: geen hond maakt er gebruik van, de forens gaat liever voor veel geld reizen op het moment dat hij zelf kiest. En daarom zal de kilometerheffing ook niets oplossen, automobilisten sluiten gewoon voor meer geld achterin de file aan.

Bron: Autobahn


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).