De Kilometer Heffing

Sun 19-Sep-21
01:10:38

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


OM trekt boetes trajecontrole A4 in

Datum: Thu 15 October 2015

Het Centraal Jusititieel Incassobureau (CJIB) verscheurt 3000 boetes die onterecht werden uitgedeeld op de A4. Het CJIB doet dit naar aanleiding van onderzoek van de VID. Hieruit bleek dat een verkeerd geplaatst bord met ?einde alle verboden? een maximumsnelheid van 130 suggereerde, terwijl er in de trajectcontrole door de politie op 100 werd gehandhaafd.

Het CJIB verscheurt alle bonnen die overdag (tussen 06.00 en 19.00 uur) zijn uitgedeeld tussen 8 en 15 oktober op de rijbaan richting Delft. Het gaat om maar liefst drieduizend overtredingen. Automobilisten die tussen 19:00 uur en 06:00 uur te hard reden tussen Leidschendam en Zoeterwoude-Dorp zullen de boete wel moeten betalen. In dit tijdvak geldt immers wel een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur.

Zwak systeem

Het CJIB zal alle betrokkenen informeren over het intrekken of vernietigen van de boete. Wie al heeft betaald, krijgt het geld uiteraard teruggestort. Automobilisten hoeven niet alsnog in beroep te gaan. Het bord is inmiddels verwijderd.

Dit voorval toont meteen de zwakte van het automatisch handhaven. De bebording kan gemakkelijk opzettelijk of per ongeluk worden aangepast terwijl de handhaving gewoon doorgaat. Omdat veel overtredingen klein zijn en binnen de zogenaamde Wet Mulder worden afgedaan, is het dan aan de automobilisten om te bewijzen dat de situatie ten tijde van de overtreding niet deugde. In dit geval blijft dat automobilisten door oplettendheid van de VID bespaard.

Bron: VID


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).