De Kilometer Heffing

Sun 19-Sep-21
02:03:04

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Respijt voor snelrijders A4 dankzij bebordingsfout

Datum: Thu 15 October 2015

Automobilisten die de afgelopen weken overdag te hard door de trajectcontrole op de A4 zijn gereden maken een goede kans op het seponeren van hun boete. Door een fout in de bebording is het controlesysteem 'lek'. Het betreft het traject Leidschendam - Voorburg (richting Delft).

Bij werkzaamheden langs de rijbaan richting Delft - midden in het wegvak waarop de trajectcontrole plaatsvindt - is een bord ?einde alle verboden? geplaatst. Dat betekent dat vanaf dat moment de maximumsnelheid 130 km/u bedraagt in plaats van de 100 km/u waarmee overdag wordt gehandhaafd.

De Landelijke Eenheid van de politie kon nog niet aangeven of de bekeuringen vanaf het moment van plaatsing van het bord worden geseponeerd: dit is een verantwoordelijkheid van het CJIB in Leeuwarden. De VID raadt weggebruikers die bekeurd zijn in ieder geval aan bezwaar te maken.

Alleen overdag

In de periode tussen 19.00 en 06.00 uur bedraagt de maximumsnelheid op het traject sowieso 130 km/u, overtreders van die snelheid kunnen niets met de plaatsing van het tijdelijke bord.

Hoe lang de verkeersmaatregelen, waarvan het bord ?einde alle verboden? deel uitmaakt, al op de weg staan kon Rijkswaterstaat donderdag nog niet aangeven, maar het lijkt er op dat dit tenminste enkele weken al zo is. Rijkswaterstaat zoekt dit na.

Kwetsbaar systeem

Dit voorval toont meteen de zwakte van het automatisch handhaven. De bebording kan gemakkelijk opzettelijk of per ongeluk worden aangepast terwijl de handhaving gewoon doorgaat.

Omdat veel overtredingen klein zijn en binnen de zogenaamde Wet Mulder worden afgedaan, is het dan aan de automobilisten om te bewijzen dat de situatie ten tijde van de overtreding niet deugde. De politie geeft aan dat de wegbeheerder hier een verantwoordelijkheid heeft, maar in de praktijk blijkt dit dus gemakkelijk mis te kunnen gaan.

Update 14:43 uur

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat heeft de VID laten weten dat het bord 'einde alle verboden' op 8 oktober 2015 om 8.00 's ochtends is geplaatst. Dat betekent dat alleen de snelheidsovertreders die vanaf dat moment een boete ontvingen op seponering zouden mogen rekenen.

De VID schat het aantal te seponeren boetes op 4.000 met een totale waarde van meer dan 120.000 euro. Of het OM overgaat tot seponering moet nog blijken.

Bron: VID


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).