De Kilometer Heffing

Wed 22-Sep-21
22:50:18

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Opbrengst oldtimerbelasting valt tegen

Datum: Mon 12 October 2015

Door: redactie Autovisie

Stichting had betere berekening dan ministerie

AMSTERDAM - De belasting op oldtimers levert veel minder inkomsten voor de Staat op dan was begroot. De oppositie in de Tweede Kamer is teleurgesteld, meldt Het Financieel Dagblad. Volgens Stichting Autobelangen is het logisch dat er minder geld binnen is gekomen, want de berekeningen van het Ministerie van Financiën waren volgens de stichting volstrekt onjuist.

De vrijstelling op jonge klassiekers werd per 1 januari 2014 geschrapt, om misbruik van de oldtimerregeling aan te pakken. Het kabinet rekende structureel op 121 miljoen euro aan extra inkomsten, maar de werkelijke inkomsten zijn veel lager, zo blijkt uit onderzoek van de Stichting Autobelangen. Veel eigenaren van oldtimers hebben hun auto geschorst of geëxporteerd.

80 miljoen euro te weinig

"Dit hadden wij al sinds 2013 voorspeld", zegt Wouter van Embden van Stichting Autobelangen in een interview met Autovisie. "Uit onze berekeningen, waarbij rekening werd gehouden met gedragseffecten van oldtimerbezittes, werd duidelijk dat de staat slechts 41 miljoen euro zou ophalen. Het Ministerie van Financiën had echter 121 miljoen euro begroot, ook rekening houdend met gedragseffecten. Het gevolg is nu dat ze dik 80 miljoen euro te kort komen op de begroting."

Kwalijke zaak

Volgens Van Embden is het een kwalijke zaak, vooral omdat Stichting Autobelangen kannelijk beter een berekening kan maken dan het Ministerie van Financiën. "Nog mooier is dat staatssecretaris Eric Wiebes ons nu in het gelijk stelt en toegeeft dat onze berekeningen beter zijn", zegt Van Embden.

"Belangrijk is dat we opnieuw om de tafel gaan zitten voor oldtimerbezitters. In Nederland is een auto een oldtimer bij een leeftijd van veertig jaar, terwijl dat in Europa dertig jaar is. Dat moet in Nederland ook weer gaan gelden. Mensen moeten hun hobby kunnen uitoefenen zonder dat de overheid ze als melkkoe gebruikt."

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).