De Kilometer Heffing

Thu 23-Sep-21
02:11:45

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Rechtszaak om milieuzones in grote steden

Datum: Thu 23 April 2015

Door: Redactie Autovisie

Pijlen eerst gericht op Utrecht

AMSTERDAM - Het instellen van milieuzones in steeds meer grote steden is voor de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) reden om een rechtszaak aan te spannen. De KNAC doet dat samen met verschillende klassieke autoclubs.

Volgens KNAC-directeur Peter Staal kosten de milieuzones de belastingbetaler miljoenen euro's en hebben ze nauwelijks effect op het milieu. "Elke stad mag zijn eigen voorwaarden aan een milieuzone verbinden, zodat het voor de automobilist totaal onduidelijk is wat hij wel of niet mag", zegt Staal.

Weggegooid geld

In Utrecht is er een milieuzone ingesteld voor oude personenauto's met een dieselmotor. Staal: "Weggegooid geld, want de kosten voor het instellen en bewaken van een milieuzone zijn enorm. Terwijl vervuilers, zoals het openbaar vervoer met zijn rokende, dieselgestookte stads- en streekbussen, gewoon de milieuzone in mogen." In de rechtszaak richt de KNAC zich daarom allereerst op de gang van zaken in Utrecht.

Beter milieu

Volgens de KNAC wordt de lucht in Nederland door het continu vernieuwende Nederlandse wagenpark met de dag schoner en is zo'n milieuzone daarom onzin. Net als de overheid wil de KNAC zich sterk maken voor een beter milieu, maar de manier waarop overheden er nu mee omgaan kan niet. "De milieuzones zijn niet alleen peperduur, maar scheppen ook onduidelijkheid en zijn niet eens nodig."

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).