De Kilometer Heffing

Fri 19-Apr-24
14:52:39

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Overheid grootste privacyschender

Datum: Mon 06 April 2015

Door: Gijsbert Termaat

Amsterdam - Privacy First daagt de overheid uit tot een nationaal debat om duidelijkheid te krijgen welke systemen wel of niet mogen worden gebruikt bij de controle van burgers in openbare ruimte.

Nu wordt volgens de privacywaakhond achteraf te vaak door de rechter gezegd dat politie, Openbaar Ministerie of andere gezagsdragers onrechtmatige middelen hebben ingezet.

"Maar inmiddels hebben ze wel jarenlang ontrechtmatig bewijs verzameld en boetes opgelegd", zegt de voorzitter van Privacy First, Bas Filippini, in een gesprek met De Telegraaf. "Dat moet wat ons betreft over zijn. Om de eerste stap te zetten om tot een ander 'klimaat' te komen, zullen we dinsdag de uitnodigingen de deur uitdoen om tot een dialoog te komen met de belangrijkste spelers."

"Het is wat ons betreft duidelijk dat de overheid zelf de grootste overtreder is van de privacy-regels die we met elkaar hebben afgesproken. Dat moet afgelopen zijn. De overheid heeft juist een wettelijke taak de privacy van burgers te beschermen en kan alleen daarom met grondige redenen dit belang inruilen voor veiligheid en efficiency. Daarom roepen we de politiek, politie, justitie en andere spelers uit deel te nemen aan een brede maatschappelijke discussie."

Trajectcontroles

"Naar elkaar luisteren en afspraken maken is beter dan telkens naar de rechter te stappen om je gelijk te halen", aldus Filippini, die wat hem betreft op 28 april met tegenzin wederom de gang moet maken naar de rechtbank. "Dan voeren we de zaak tegen de in onze ogen onrechtmatige trajectcontroles in Nederland. Het systeem, dat in Duitsland bijvoorbeeld verboden is, ontbreekt aan een wettelijke basis en levert daarmee onrechtmatig verkregen bewijs. Dus ook een onrechtmatige boete."

"Ik wil graag van de rechter horen hoe ver we met deze waanzin door moeten gaan in Nederland om alle stukjes openbare ruimte in Nederland te filmen en te registreren", aldus Filippini. "Want niet alleen de gegevens van hardrijders wordt geregistreerd, maar van iedereen die daar rijdt. Absurd en dat moet stoppen."

Privacy First werpt zich echt op als dé partij die vecht voor de bescherming van persoonsgegevens van burgers. "We hebben de Staat al vaker uitgedaagd in privacykwesties. En gewonnen. Zo kregen we het voor elkaar dat je niet langer je kenteken hoeft in te voeren als je gaat parkeren. Maar we moeten tegelijk constateren dat de overheid zich zelf niet houdt aan naleving van die uitspraak, want mensen worden nog steeds beboet voor dat feit. Bizar, dat dit mogelijk is in een rechtstaat", stelt Filippini.

Telefoongegevens

Privacy First heeft, al dan niet zelfstandig, de afgelopen maanden ook met succes geageerd tegen de wet opslag telecom-/internetgegevens en heeft nog een hoger beroep lopen inzake biometrie opslag in paspoorten, het paspoort proces.

Filippini: "Binnenkort volgt nog een zaak tegen ANPR controle en het betalen met cashgeld bij overheidsdiensten, waaronder (parkeer)automaten, telefoonkaarten en de OV chipkaart. Maar in plaats van individuele rechtszaken te voeren, zou ik liever de dialoog aangaan om te zien met welke middelen en technische hulpmiddelen we burgers in de openbare ruimte mogen controleren."

"Het huidige systeem van trajectcontrole en ANPR levert met name manco's op voor burgers die zich aan de wet houden en toch gefilmd en gecontroleerd worden. Zonder duidelijke waarborgen voor wat er met hun gegevens gebeurt. Inmiddels heeft de Belastingdienst, politie en justitie (real-time) toegang tot dezelfde gegevens en is het afwachten welke overheidsinstanties nog meer toegang hebben en gebruik maken van deze gegevens", constateert Filippini.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).