De Kilometer Heffing

Sun 19-Sep-21
00:34:12

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Doodsteek voor Duitse tol

Datum: Fri 27 February 2015

Door: onze correspondent

BERLIJN - De geplande tol op de Duitse snelwegen heeft de doodsteek uit Brussel gekregen. De Europese Unie vindt dat buitenlandse automobilisten bij de heffing gediscrimineerd worden. En dat is verboden. Daarnaast is de tol simpelweg te duur.

Een Duitse pro-tolsticker zegt: "Nederlanders betalen niets!"

De juridische dienst van de Europese Commissie maakt gehakt van de omstreden Duitse plannen, onthulde het Hamburgse blad Der Spiegel. Nadat de regering van kanselier Angela Merkel de tolwet gisteren in de Bondsdag bracht, konden de juristen de details van de wet bekijken.

"Het is overduidelijk tegenstrijdig om elke Duitse automobilist exact voor het bedrag te compenseren, dat hij voor de tol moet betalen en dan te zeggen dat er tussen de tol- en compensatiewet geen verband bestaat", zo luidt het vernietigende oordeel van Brussel.

Te duur

De oorvijg kan gevolgen hebben voor de conservatieve Duitse verkeersminister Dobrindt, die zijn politieke lot aan de tol heeft verbonden. Voor de verkiezingen had ook kanselier Merkel keihard verkondigd: "Met mij komt er geen tol." Nu blijkt dat de populaire Oost-Duitse regeringschef totaal is gedraaid. Ze doet dit om ruzie met coalitiepartner CSU uit Beieren te voorkomen.

Maar nu zijn de rapen in Brussel gaar. Want de EU-ambtenaren vinden ook de prijs van het tolvignet te hoog. Nederlandse automobilisten moeten vanaf 2016 jaarlijks zo'n honderd euro betalen om over de Duitse snelwegen te sjezen. Voor tien dagen moet er tien euro betaald worden. Maar volgens de EU mag de prijs per jaar maar acht keer zo veel kosten als een kortlopend tolvignet.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).