De Kilometer Heffing

Fri 17-Sep-21
05:08:38

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Duitse ministerraad eens met tolplan

Datum: Wed 17 December 2014

BERLIJN - Het Duitse kabinet is woensdag akkoord gegaan met de internationaal omstreden tolplannen van minister Alexander Dobrindt van Verkeer. Vanaf 2016 moet er betaald worden voor het gebruik van de autobahnen. Duitse automobilisten, die ook op provinciale wegen moeten betalen, worden evenwel vrijgesteld door een verlaging van de wegenbelasting.

De ministers gaven hun fiat aan twee wetten: de tolwet van Dobrindt en de aangepaste wet op de wegenbelasting van minister van Financiën Wolfgang Schäuble.

Nederland en Oostenrijk zijn fel gekant tegen de Duitse tolplannen en hebben aangekondigd ze in Brussel aan te zullen vechten. Ze lijken daarbij op steun te kunnen rekenen van eurocommissaris Violeta Bulc van Verkeer. Volgens haar is tolheffing een schending van het "fundamentele beginsel van niet-discriminatie" in de EU.

Alleen buiten Duitsland woonachtige automobilisten betalen daadwerkelijk extra, wat volgens de eurocommissaris neerkomt op discriminatie. Ook hekelt Bulc dat de tol voor korte bezoeken (10 euro voor tien dagen, 20 euro voor twee maanden) "buitenproportioneel" hoog is.

Vrachtwagens betalen al sinds 2005 tol op de snelwegen.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).