De Kilometer Heffing

Thu 23-Sep-21
01:33:34

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Woede over Duits tolplan

Datum: Wed 29 October 2014

LOSSER/BAD NIEUWESCHANS - Met het nieuwe tolplan lijkt Duitsland tegemoet te komen aan het hevige protest van de afgelopen maanden, maar niets is minder waar. Dat zeggen Karel Groen, directeur van Eems Dollard Regio (het noordelijke deel van het Nederlands-Duitse grensgebied), en Michael Sijbom, burgemeester van grensgemeente Losser woensdag.

Als het aan de Duitse minister van Verkeer ligt, hoeven buitenlanders alleen tol te betalen op de Autobahn en voorlopig niet op B-wegen (Bundesfernstrassen). Dat lijkt goed nieuws, maar volgens Sijbom en Groen is dat precies het plan dat al in het regeerakkoord staat.

"We zijn weer terug bij af", zegt Sijbom. "Dit doet nog evenveel pijn, want we moeten nog steeds betalen." Ook bij Groen zet het nieuwe plan kwaad bloed. "Mensen denken nu dat het meevalt, maar ze beseffen niet wat het betekent. Honderdduizenden mensen gaan elke dag naar Duitsland over de snelweg voor bijvoorbeeld werk of vakantie."

Winkelen

Volgens Groen en Sijbom heeft de tol ongekende economische gevolgen. Behalve dat het grensgebied minder aantrekkelijk wordt voor vakanties en minder mensen in Duitsland zullen winkelen, komt het de Nederlandse werknemers in Duitsland niet ten goede. "14 procent van het Noorden is werkloos, maar vindt wel werk in Duitsland. Die mensen zadel je op met kosten", aldus Groen.

Ook waarschuwen de Overijsselse burgemeester en de EDR-directeur voor sluipverkeer. Automobilisten zullen proberen de tol te ontduiken en de tussenwegen pakken, terwijl die niet gemaakt zijn voor zoveel verkeer. Sijbom en Groen pleiten voor acties in regioverband. "Het is 5 voor 12. Vanuit Den Haag zal actie moeten komen", zegt Groen.

Onduidelijk

De ANWB wilde woensdag niet reageren op de plannen van de Duitse minister. "Wij wachten het concrete wetsvoorstel af. Tot nu toe is er nog heel veel onduidelijk, bijvoorbeeld over de tol in de regio's: wordt die nu wel of niet ingevoerd?"

Toch blijft de bond onverminderd tegen het plan om Nederlandse automobilisten tol te laten betalen. "Als je als overheid problemen hebt met het onderhoud van de weg, dan wentel je de rekening toch niet af op de buitenlandse automobilist?"

Vorig maand bood de ANWB nog een petitie aan bij het Europees Parlement. Meer dan 40.000 Nederlanders tekenden de petitie als protest tegen de Duitse tolplannen. De ANWB wil dat de Europese Commissie de Duitse plannen steng gaat controleren. Een kritische houding van het parlement zou daarbij helpen.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).