De Kilometer Heffing

Mon 20-Sep-21
10:15:54

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Milieuclub: kabinet is kortzichtig

Datum: Sat 25 October 2014

Door: Olof van Joolen

AMSTERDAM - Ook vanuit groene hoek komt zware kritiek op de autobelastingplannen. Milieudefensie vindt dat het kabinet 'kortzichtig' is door een einde te maken aan lage bijtellingcategorieën voor zuinige en schonere auto's.

"Dat systeem is afgelopen jaren heel succesvol geweest. Ons wagenpark is veel zuiniger geworden. De enige manier om dat te bereiken is via de portemonnee van de berijders; dus via de belastingen. Het klopt dat daardoor minder bij de fiscus binnenkomt. Helaas heeft het ministerie van Financiën alleen daar oog voor. Kortzichtig", zegt Ivo Stump van Milieudefensie.

"Je investeert met de gunstige bijtelling in een beter milieu. In schonere lucht bijvoorbeeld. Doe je dat niet, dan zal je te maken krijgen met honderden miljoenen aan boetes vanuit Brussel omdat we luchtvervuilingsnormen overschrijden. Elke euro die je gebruikt om automobilisten groen te laten rijden, verdien je dubbel en dwars terug aan kosten die je niet maakt om vervuiling en gezondheidsklachten aan te pakken."

Milieudefensie stelt dat juist het beïnvloeden van de zakelijke rijder essentieel is. De leaseauto van vandaag wordt over een paar jaar doorverkocht aan een particulier. Per saldo werkt de keuze voor een schonere auto veel langer door dan alleen de duur van het leasecontract.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).