De Kilometer Heffing

Thu 14-Nov-19
08:17:57

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).Autoplan Wiebes in cijfers

Datum: Thu 23 October 2014

Door: Wouter Spanjaart | Autovisie

Staatssecretaris Wiebes heeft vandaag zijn plannen voor de toekomst van de autobelasting gepresenteerd. Die plannen brengen een hoop veranderingen met zich mee. Hier lees je wat het precies inhoudt.

Einde 4%

Kort door de bocht gezegd moet er over iedere auto meer bijtelling betaald worden in de plannen van Wiebes. De grenzen voor de C02-uitstoot worden drastisch opgeschoven en ook de elektrische auto wordt belastingtechnisch minder ontzien.

Even wat precieze cijfers:

Elektrische auto´s, waarover sinds begin dit jaar 4% bijtelling betaald moet worden, krijgen het tarief dat nu geldt voor Plug-in hybrides: 7% bijtelling.

Auto´s met een uitstoot van 1 gram CO2 per kilometer tot 50 gram CO2 per kilometer (op dit moment goed voor 7% bijtelling), waarvan de Mitsubishi Outlander PHEV, de Volvo V60 D6 Plug-In Hybrid en de Toyota Prius Plug-In de bekendste voorbeelden zijn, krijgen 14% bijtelling.

Autos met een uitstoot tussen de 51 gram CO2 per kilometer tot 79 gram krijgen 20% bijtelling, op dit moment is dat nog 14%, tot een grens van 88 gram voor benzine-auto´s en 85 gram voor dieselauto´s.

Alle auto´s met een uitstoot boven de 79 gram CO2 per kilometer krijgen 25% bijtelling. Dit jaar geldt dat voor auto´s met een uitstoot die hoger is dan 117 gram CO2 per kilometer voor benzine-auto´s en 111 gram voor diesels.

2015

De grenswaarden worden in 2015 weer iets verder naar beneden bijgesteld. Om de cijfers hierboven verder in perspectief te plaatsen: Om te voldoen aan 14% bijtelling mogen zowel diesels als benzine-auto´s nog maximaal 83 gram CO2 per kilometer uitstoten. Voor 20% is dat 110 gram CO2 per kilometer. Daarboven geldt 25% bijtelling.

Marktverstoring

Branchevereniging BOVAG is niet blij met de plannen en verwacht dat ze voor (nog) meer marktverstoring zullen zorgen dan al het geval is met de huidige belastingregels. Voorbeelden hiervan zijn de enorme aantallen Mitsubishi Outlander PHEVs op de weg, maar ook de afname van registraties van de Ford Focus en Renault Mégane, nadat ze niet meer in de gunstige 14% categorie vielen.

Wiebes heeft het plan gepresenteerd als een ´tussenjaar´, voordat in 2017 het systeem volledig op de schop gaat. Voor zo´n tussenstap vindt de BOVAG het te extreem en pleit voor een toevoeging van een extra bijtellingscategorie van 17% bijtelling. Voor 2017 pleit de branchevereniging voor twee vormen van bijtelling. Één voor autos waarvan de infrastructuur nog op gang moet komen zoals van waterstofauto´s of elektrische autos en één voor alle andere auto´s.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).