De Kilometer Heffing

Fri 17-Sep-21
07:04:07

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Autobranche boos op Wiebes

Datum: Wed 17 September 2014

Door: Werner Budding

amsterdam - Fikse teleurstelling in de autobranche en de bijbehorende belangenverenigingen nu er voorlopig geen duidelijkheid komt over nieuwe regels rondom aanschafbelasting (BPM), motorrijtuigenbelasting en wijzigingen van bijtellingtarieven voor zakenauto's.

"De branche rekende op duidelijkheid dit jaar, zoals was aangekondigd", reageert Harald Bresser van de RAI Vereniging op het besluit van staatssecretaris Wiebes (Financiën) om pas in 2015 te komen met de Autobrief 2, waarin de belangrijkste nieuwe fiscale afspraken staan die ingaan in 2017. En dus niet in het laatste kwartaal van 2014, zoals eerder beloofd.

Ook Paul de Waal, woordvoerder van de Bovag, reageert teleurgesteld: "Weer een jaar uitstel voor de complete herziening van de autobelastingregels is slecht voor de branche. Eén gram C02 uitstoot minder maakt het verschil in wel of geen succes. En dat werkt extreem marktverstorend. Daar moeten we vanaf. Dat zou in 2016 gebeuren, maar dat wordt nu dus op z'n vroegst in 2017."

Onaangenaam verrast

In de brief die het ministerie van Financiën heeft verspreid, stelt Wiebes dat hij op korte termijn wel de aanpassingen bekendmaakt die gelden voor het tussenjaar 2016. De nieuwe regels voor 2017 worden in het ergste geval pas op Prinsjesdag 2015 openbaar gemaakt. Dat betekent dat autokopers en de autobranche voorlopig niet weten waar zij aan toe zijn, en dat veroorzaakt voortdurende onrust op de automarkt, die herstel van de autoverkoop sterk in de weg staat.

Ook de autobranche is onaangenaam verrast. Hans Vervoorn, woordvoerder Fiat Group Automobiles: "Waar we dachten dat het in 2016 klaar was met de verstorende regels, komt daar nu nog een jaar bij. Veel dealers staat het water tot aan de lippen. Deze houden het niet nog een jaar langer vol."

Ook Jacques Geijsen van Pon's Automobielhandel, onder meer verdeler van de merken Volkswagen en Skoda, had gehoopt op een beleid dat minder gestuurd wordt door de overheid. Geijsen: "Het aanbod auto's met een dusdanig lage C02-uitstoot neemt de komende tijd toe. Vooral de zakelijke markt zal zich in 2015 en nu dus ook in 2016 blijven richten op auto's waar een 7% of 14% bijtellingtarief voor geldt."

Onenigheid

Bronnen in Den haag melden dat VVD en PVDA onenigheid hebben over de nieuwe fiscale koers voor auto's en over de wijzigingen van de maatregelen om de verkoop van schone auto's te stimuleren. De VVD eiste dat de hervorming van de autobelastingen geen bezuiniging moest zijn. Geld dat linksom bespaard zou moeten worden, moest rechtsom weer terugvloeien naar de automobilist. De PvdA stelde naar verluidt voor om de aanschafbelasting (BPM) dan af te schaffen en tegelijkertijd de motorrijtuigenbelasting (MRB) te verhogen. Dat schoot de VVD in het verkeerde keelgat, want MRB wordt door alle automobilisten betaald en de BPM alleen door aanschaffers van een nieuwe auto. En dat zou tevens betekenen dat auto-eigenaren die dit jaar of de afgelopen jaren een nieuwe auto hebben aangeschaft, en daar dus BPM over hebben betaald, er de komende jaren een flink verhoogde motorrijtuigenbelasting voor moeten betalen.

Zo als het er nu naar uitziet, wordt de herziening van de autobelastingen nu onderdeel van de herziening van het complete belastingstelsel. De nota van wijziging op het Belastingplan 2015 met de noodzakelijke aanpassingen voor het zogenoemde tussenjaar 2016 zal Wiebes volgende week bekendmaken. Verwacht wordt dat Wiebes de knoppen wat aandraait, daarmee de C02-grenzen v

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).