De Kilometer Heffing

Mon 20-Sep-21
11:11:12

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


België start met proef rekeningrijden

Datum: Fri 07 February 2014

Door: Bart Oostvogels

AMSTERDAM - De Belgische overheid start op 17 februari met een proefproject rekeningrijden voor personenwagens in de omgeving van Brussel. De proefperiode duurt twee maanden.

GPS-systeem

In die periode krijgen zo'n 1.200 Belgische automobilisten in de omgeving van Brussel een zogeheten On Board Unit (GPS-systeem) dat doorseint waar en wanneer je rijdt. Vervolgens wijst een simpele rekensom uit hoeveel je moet betalen voor het traject dat je hebt afgelegd.

Drie gewesten

Het Brussels, het Vlaams en het Waals Gewest hebben besloten dat de tarieven afhankelijk zijn van de piek- en daluren en het type weg waarop gereden wordt. Zo kost rijden tussen 22:00 en 05:00 uur niets, maar betaal je in de ochtend- en avondspits (07:00-09:00 en 16:00-18:00 uur) tweemaal zoveel. De spitstarief voor een autosnelweg bedraagt 5 eurocent per kilometer, 9 eurocent in stedelijke gebieden en voor andere wegen 6,5 eurocent.

De Belgische krant De Morgen rekende uit dat het ongeveer 17 euro per week kost om van Mechelen naar Brussel te rijden. Een rit naar het werk kost dan zo'n 1,70 euro en terug naar huis ook. Met het proefproject wordt vooral onderzocht wat het effect is van kilometerheffing op het rijgedrag.

Heel België

De drie gewesten nemen na afloop van het proefproject een besluit of kilometerheffing er daadwerkelijk komt voor automobilisten. In 2016 staat zo'n regeling sowieso voor vrachtwagens op het programma. Als het er ook voor automobilisten komt, dan sowieso voor heel België. Bovendien wordt dan de jaarlijkse verkeersbelasting en inschrijvingsbelasting (BIV) vervangen en kiest België ervoor om niet het bezit van een auto te belasten, maar juist het gebruik ervan.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).