De Kilometer Heffing

Sun 19-Sep-21
02:03:45

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Politie gluurt in ov-chip

Datum: Fri 27 December 2013

Door: Olof van Joolen

AMSTERDAM - Politie en justitie blijken in onderzoeken regelmatig gebruik te maken van ov-chipkaartgegevens en de databank van parkeerorganisatie SHPV. Dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf.

Volgens het bedrijf achter de ov-chipkaart, Translink Systems (TLS), wordt meerdere keren per week om deze reden vertrouwelijke data van klanten vrijgegeven. Volgens een woordvoerster van de organisatie gebeurt dit bijvoorbeeld om vermiste personen te vinden.

Privacy is een gevoelig punt bij het enige geldige vervoersbewijs in bus, tram, metro en vanaf begin volgend jaar trein.

Kritiek

Bij de start van de chipkaart kregen vervoerders spijkerharde kritiek van privacywaakhond CBP omdat ze onder meer te veel persoonsgegevens vastlegden en die te lang bewaarden.

Ov-bedrijven hebben hun leven gebeterd. Privacy wordt juridisch beschermd door reisgegevens los te bewaren van naam, adres en woonplaats van reizigers. De data blijven een jaar bewaard. Als politie en justitie willen, kunnen de bestanden worden gekoppeld en als één pakketje worden aangeleverd. Dan is precies te zien welke reiziger wanneer van waar naar waar ging.

Een tweede daarvoor niet bedoelde databank die de recherche inmiddels weet te vinden is die van het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV).

Parkeerdata bespioneerd

In de centrale computer van de SHPV komen de kentekengegevens van automobilisten terecht die in een groeiend aantal dorpen en steden parkeren. Waaronder steden als Amsterdam, Almere en Amersfoort.

Het SHPV bewaart data van gebruikers korter dan Trans Link Systems dertien weken maar desondanks heeft ook hier de sterke arm al een paar keer aangeklopt. Dit gebeurde in het kader van onderzoeken naar mensen die gebruikmaken van vervalste pinpassen.

Het SHPV bevestigt dit met tegenzin. Een woordvoerder zegt zich af te vragen of dit wel openbaar moet worden. Ook het SHPV maakte bij de start van de organisatie een privacyuitglijder door parkeerdata veel te lang te bewaren en vervolgens alle informatie over 2012 af te geven aan de Belastingdienst.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).